Categories: ActualitateFlash

Criză şi la casele de amanet

Nicoleta Popa

Casele de amanet, care până nu demult erau printre cele mai profitabile firme, sunt şi ele afectate de criza economică. Reprezentanţii din Deva ale acestora se plâng că numărul clienţilor a scăzut simţitor de la începutul acestui an. O altă problemă cu care se confruntă, este imposibilitatea de a vinde ce le rămâne pe stoc. Asta, deoarece mulţi dintre cei care amanetează un bun nu mai au posibilitatea financiară de a-l recupera.

Într-o perioadă în care tot mai multe societăţi îşi pun lacătul definitiv pe uşă, devenii rămaşi fără locuri de muncă se văd nevoiţi să-şi amaneteze bijuteriile, pentru a face rost de bani. Majoritatea celor care trec pragul caselor de amanet spun că au nevoie de bani, pentru a-şi achita datoriile către stat şi bănci. Devenii aduc aici nu numai aur, ci şi electrocasnice, de la televizoare, la calculatoare. Pentru un gram de aur amanetat, de 14 K, se primeşte 48 de lei, pentru aur de 18 K, 55 de lei, iar pentru un gram de aur de 22 K, 65 de lei. Comisionul perceput de casele de amanet este de unu la sută pentru fiecare zi de împrumut. Cel mai adesea, oamenii fac contracte de împrumut pentru 5-15 zile, însă se poate merge şi până la 30 de zile.

Nu-şi mai recuperează obiectele

„Este un paradox ceea ce se întâmplă. Sigur că sunt oameni care vin şi îşi amanetează bijuteriile şi acum, dar valul puternic a fost în lunile iulie-august, anul trecut. Pe de altă parte, în această perioadă, sunt mulţi clienţi care nu mai revin pentru a-şi recupera obiectele puse sub gaj, iar din această cauză, noi suntem în pierdere. Toate astea se întâmplă, pentru că oamenii au rămas fără locuri de muncă, se descurcă din ce în ce mai greu şi se află în imposibilitatea de a face rost de bani, pentru a veni şi a-şi recupera bijuteriile de la noi. Un alt factor ce a dus la reducerea numărului clienţilor noştri este că oamenilor le este teamă să amaneteze anumite obiecte, fiind convinşi că nu au cum să returneze împrumutul făcut de la noi, în timp util”, a declarat reprezentantul unei case de amanet din Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Când pisica nu-i a­casă, șoarecii joacă pe masă! Situația este întâlnită într-o localitate din su­dul…

20 de ore ago

Bulina albă

Mathias Popescu (14 ani), sportiv din comuna Baru Mare, legitimat la un club din Petroșani…

20 de ore ago

Bulina neagră

Adrian P., recidivist minor din Petrila Pentru că a fost condamnat la 4 ani de…

20 de ore ago

Sute de apeluri la dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean

Zeci de utilaje au intervenit în wee­k­end pentru deszăpezirea drumurilor ju­dețene, în urma căderilor masive…

20 de ore ago

Susțin performanța!

Peste 1.000 de elevi și dascăli vor ajunge în acest an în județul nostru, la…

20 de ore ago