Politica si administratie

Criza politică se prelungeşte până pe 12 septembrie

  Adriana Năstase

Curtea Constituţională a amânat, ieri, până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu (foto), urmând să verifice listele electorale. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată.

Cer retransmiterea listelor electorale actualizate
Curtea Constituţională a reluat, ieri dimineaţă, şedinţa pe tema rezultatului referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, amânată miercuri seară, după ce a solicitat informaţii de la Ministerul Adminisitraţiei şi Internelor şi Institutului Naţional de Statistică.
Acum, Curtea Constituţională cere ca guvernul să transmită până pe 31 august, listele permanente actualizate cu alegători. „Având în vedere datele contradictorii, care au fost transmise CCR în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea a solicitat guvernului ca până la data de 31 august, să transmită listele electorale actualizate“, spune sursa citată.
Curtea a informat că a solicitat de la MAI şi de la INS, informaţii suplimentare, iar oficialii MAI au declarat ca instituţia a transmis Curţii Constituţionale numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie – 18.292.514.

Verifică listele electorale
Pe de altă parte, liderii USL afirmaseră că pe listele electorale s-ar afla peste un milion de persoane decedate. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), după verificarea, anul trecut, a peste 40 la sută dintre primării, s-a constatat că 33.960 de persoane nu trebuiau să figureze pe listele electorale. Această cifră este de 53 de ori mai mică decât cifra înaintată de USL, cea de 1,77 de milioane de persoane.
Atribuţiile reprezentanţilor AEP constau în verificarea listelor electorale de la fiecare primărie din România şi confruntarea acestora cu registrele de la starea civilă şi de la judecătorii. Atunci când inspectorii AEP constată că o persoană care e trecută decedată în registrul primăriei, dar aceasta mai figurează încă pe lista electorală, cer reprezentanţilor primăriei să facă modificarea de rigoare. Acest lucru se întâmplă şi în celelalte cazuri de persoane care şi-au pierdut dreptul de vot, în cazul unei decizii a judecătorilor, a pierderii cetăţeniei sau a schimbării domiciliului.

Turiştii electorali, număraţi cu softul lui Ponta
Până în septembrie, toate primăriile din ţară trebuie să trimită listele actualizate către MAI, după care statistica ministerului intră în posesia judecătorilor Curţii Constituţionale pentru analiză. În sprijinul acestei iniţiative, va veni programul informatic antifraudă, achiziţionat imediat după referendum de Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit caracteristicilor tehnice ale acestuia, în termen de 60 de zile de la introducerea în baza de date a tuturor parametrilor, vor putea fi depistaţi toţi cei care au votat de mai multe ori. Problema cu acest program informatic, care a costat 1,97 milioane de lei (fără TVA), este că a fost adjudecat de la o firmă care are la rândul ei, alte două firme din Cipru ca proprietari. Potrivit datelor oficiale, societatea câştigătoare care ar trebui să arhiveze electronic listele electorale este controlată de un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, prietenul premierului Victor Ponta. Tot AEP a achiziţionat de la Teamnet International, firma lui Sebastian Ghiţă, cu doar trei zile înainte de alegerile locale din acest an, un alt soft utilizat pentru numărarea voturilor exprimate, fără a organiza o licitaţie şi fără a publica un anunţ de intenţie.

9 comentarii la „Criza politică se prelungeşte până pe 12 septembrie

  • retragete betiv notoriu si handicapat.ai pus taxe pe drumuri roviniete si acum pe ce mai pio mai betivule

  • Cum iti permiti tu -un idiot anagramat, prost si analfabet sa vorbesti asa de presendinte? Cu ce dracu te consideri tu superior unui presedinte de tara sa vorbesti asa urit si inca public. Ma puturosilor,hotilor si tradatorilor de neam romanesc o sa vina vreamea cind o sa vina vremea sa fiti judecati.

  • @Roxy relax
    poate cetateanul din Soimus s-a bazat chiar pe declaratia presedintelui suspendat:

    http://www.antena3.ro/politica/basescu-eram-sub-influenta-bauturilor-alcoolice-cand-am-zis-ca-pensia-minima-sa-fie-500-lei-asculta-inregistrarea-100049.html

    Sau poate la vazut la baute cu Becali, prin campanie, sau l-a auzit cand explica cum bea el whisky sec…

    Legat de cuvantul handicapat…nu l-as acuza prea tare pe acest cetatean…incearca si tu sa-l privesti pe Basescu in ochi…daca reusesti. Ma tot gandesc cum a obtinut dreptul de a conduce o nava, altii nici permis auto nu primesc.

  • Bravooo !!!
    Eu vreau sa ma „minirecenzeze” domnul Marginean, pentru ca el are obligatia sa numere „boii si vitele” din ograda!!!! Si cind o sa vina si o sa bata la usa o sa-i spun precum uselistii la recensamintul recent ca nu-i dau cenepeul ca e ilegal!!! Si daca nu-i covine sa ma caute prin alte partiale corpului in special prin „dos” , dar cu legea , ca de poezii de tip „copy -paste si cacarau” m-am saturat!

  • Tavi,
    Fara indoiala la tine o sa fie usor „minirecensamantul” , asa cum ti-l imaginezi tu. Si fara CNP-ul dat de tine, te vor incadra sigur in prima categorie mentionata mai sus. Fara dubiu asta esti!
    Iar daca vrei ca Marginean sa te caute „in special prin dos”, fa-i aceasta propunere, dar fara sa ne-o spui si noua!

  • Roxy,
    Inainte de a-i blama pe altii uita-te la tine. Esti inculta, iar cu gramatica ce sa spun. Anagramat, inseamna… un cuvant la care s-a schimbat ordinea literelor in scopul obtinerii unui alt cuvant, iar tu ca sa-l pui la punct pe cetatean, sigur doreai sa-l faci agramat , adica o persoana care face dese greseli de gramatica si de ortografie.
    Fa-ti cum spui tu …”mia culpa” si mai stai pe tusa cu poza lui Base la piept!

  • Back off Deveanule,
    Nu ai sanse cu mine. Locuiesc de douazeci de ani in strainatate dar- am mult mai multa educatie, sentiment patriotic si clarviziune decit ai visat tu vreodata. Este strigator, urlator la cer ce se intimpla in Romania acum. Cind toata lumea asta este intr-o criza economica mondiala, voi- visati ca aceste persoane fara scrupule, dubioase(intr-un termen politicos)care au furat puterea ca o sa va umple de bani. Stringeti baieti rindurile si invatati ce este iubirea de neam prima data, propulsati adevaratele valori ca altfel -o sa deveniti sclavi in propria voastra tara. Done here-

  • @Roxy
    Te felicit pentru toate calitatile tale deosebite. Mai rar asa ceva. Pacat ca ai plecat din Romania, aveam si noi o valoare adevarata. Probabil te-ai saturat de atata bine si ai zis sa emigrezi putin.
    Acum se explica si de ce esti pe langa cu privire la ce se intampla in Romania.
    Ce ar fi sa lasi pe fraierii care au ramas in tara sa-si decida viitorul si sa nu mai vi tu cu texte gen „iubirea de neam”.
    Cine s-a gasit sa vorbeasca, o persoana plecata din tara de 20 de ani! Iti iubesti neamul de ne-ai spart. Probabil nici cetatenie nu mai ai.
    80% din institutiile statului sunt inca conduse de membri PDL si UDMR. Ce vorbesti tu de furat puterea?
    Asta conteaza de fapt: Puterea?
    Poporul nu conteaza?
    Ce zici clarvazatoareo?

  • Roxy,
    Sunt Sebastian Lazaroiu, dar am luat indicativul seba, pentru ca Sefu a zis sa ne semnam si sa dam anomine tot ce scriem.Fata draga, unde te pot gasi? Trimite-mi un e-mail si mie cu datele tale de contact. De persoane ca tine avem nevoie!(adica de persoane care nu mint. Eu te cred cand spui ca esti de 20 de ani in strainatate si nu ma gandesc de loc ca esti o octogenara , nu prea desteapta, dar intepata si plina de ea, care de cum se crapa de ziua asteapta sa posteze comentarii pe ziarele locale din Romania, ignorand dispretul si dezaprobarea celorlalti!).Mai vad ca scri in engleza, asta nu e bine pentru ca ai auzit Sefu…este ca pe langa cu engleza si-l sti, nimeni nu trebuie sa fie mai bun ca el!Stai pe margine pana pe 12 septembrie!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura