ActualitateFlash

Criză acută de medici la urgenţele spitalelor şi la Ambulanţă

Oana Mihnea 02 ambulanta

Se pare că şi la nivelul judeţului nostru, afirmaţiile secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, se adeveresc. Într-adevăr, există un deficit de medici de urgenţă şi în spitalele hunedorene, deşi posturile au fost deblocate.
La spitalul din Deva, ar mai trebui şase medici
În prezent, spitalele aflate în municipii încearcă să facă faţă tuturor solicitărilor cu personalul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe. Totuşi, lucrurile ar putea funcţiona şi mai bine, dacă numărul medicilor ar creşte. La Spitalul Judeţean Deva sunt nouă medici care trebuie să facă faţă la peste 120 de solicitări pe zi. „Am avea nevoie de cel puţin 15 doctori la Urgenţă, astfel încât să putem dubla şi garda pe timp de noapte. Cu greu ne descurcăm, dar am scos patru posturi la concurs la Ministerul Sănătăţii. După ce se vor parcurge toate etapele necesare şi primim aprobarea, vom organiza concursul pentru ocupare. Aproximez că peste o lună se va întâmpla acest lucru“, a declarat Călin Laza, managerul spitalului.
La Hunedoara, s-a încercat şi pe alte căi
Spitalul Municipal Dr. „Al. Simionescu“ din Hunedoara se confruntă cu o altă situaţie, deloc comodă. Aici, pentru UPU, au fost deja scoase la concurs două posturi, dar nimeni nu s-a dovedit a fi interesat de ele. Acum, acestea   s-au scos pentru a doua oară, dar data concursului nu a fost stabilită încă. „Am rămas doar cu cinci medici la urgenţă deoarece unul a plecat şi unul a ieşit la pensie. Prin urmare, am avea nevoie de cel puţin încă doi. Facem faţă cererilor şi acum, dar cu şapte doctori ar fi şi mai bine. Noi nu ne-am rezumat doar la scoaterea posturilor la concurs prin minister. Ne-am adresat marilor centre universitare din ţară şi chiar intenţionăm să luăm legătura şi cu medici din Republica Moldova, care ar dori să vină la noi. Am dori să atragem şi cupluri formate din medici tineri, care să vină împreună aici. Din păcate, cei mai mulţi rămân în marile oraşe“, a declarat Nicuşor Ştefan, managerul spitalului.
Nici la Petroşani nu-i mai bine
Şi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, situaţia este asemănătoare. „Acum  avem şase medici, dintre care doi rezidenţi. Pentru anul acesta nu am scos încă posturi la concurs, urmează în cursul verii să facem acest lucru. Ar mai fi nevoie de încă doi ca să ne putem descurca foarte bine. Nu sunt interesaţi să vină la UPU, pentru că medicina de urgenţă este destul de solicitantă, dar şi zona în care ne aflăm este un impediment. Au fost vremuri şi mai grele, când am lucrat cu doi, trei medici“, a precizat managerul Alin Vasilescu.
La Ambulanţă, este  la fel  
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara are cel mai mult de suferit din această cauză. Nu doar că ar fi nevoie de mai mulţi medici, dar nu sunt  posturi vacante. „Trebuie să ne descurcăm cu ce avem, nu mai putem angaja medici, pentru că am pierdut multe posturi la reorganizare. Când am avut această posibilitate şi am avut posturi libere, nu au fost doritori. Munca aici este diferită faţă de cea din spital, prin specificul activităţii, iar programul nu este unul tocmai lejer. În Valea Jiului este cel mai mare deficit, sunt doar trei medici, doi în Petroşani şi unul la Lupeni. Ar mai fi nevoie de cel puţin trei pe lângă aceştia. La Hunedoara, Orăştie şi Brad sunt câte doi şi ar mai trebui măcar trei pentru fiecare. Deva este singurul municipiu unde putem spune că avem necesarul medical, şi anume, nouă doctori. În medie, pe zi, sunt aproximativ 130 solicitări, dar am avut perioade când am ajuns şi la 200 în 24 de ore. Ne descurcăm foarte greu“, a declarat Valeria Filimon, directorul SJA Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura