Sport

Corespondenţă de la Nicolae Gavrea, trimisul nostru special la Doha. SUA, campioană mondială la gimnastică feminin

Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite ale Americii a câştigat medalia de aur, la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Doha, Qatar, cu un total de 171,629 puncte. Concursul a reunit la start cele opt formaţii care şi-au câştigat dreptul de a fi prezente în finala competiţiei, după calificările de duminică: SUA, China, Federaţia Rusă, Canada, Japonia, Franţa, Germania şi Brazilia.

Marea absentă a fost echipa din Marea Britanie care a ratat calificarea, ca şi echipa României, care după calificări s-a situat pe un modest loc 13.
Concursul final al echipelor a fost un adevărat spectacol, dar am constatat că au fost şi câteva ratări care au răsturnat situaţia din clasament. Echipa americană, alcătuită din Simone Biles, Grace McCallum, Morgan Hurd, Riley McCusker şi Kara Eaker, a reuşit un concurs bun (chiar dacă vedetele Simone Biles şi Morgan Hurd au ratat la sol şi bârnă), a totalizat 171.629 puncte, fără a avea emoţii în cucerirea medaliei de aur la un campionat mondial.
Formaţia din SUA a fost urmată la mare distanţă de echipa Rusiei (alcătuită din gimnastele Lilia Ahaimova, Irina Alekseeva, Anghelina Melnikova, Alia Mustafina şi Anghelina Simakova), care a totalizat 162,863 puncte şi de echipa Chinei (Chen Yile, Liu Tingting, Liu Jinru, Luo Huan, Zhang Jin), cu 162,396 puncte. Următoarele locuri au fost ocupate de Canada, Franţa, Japonia, Germania şi Brazilia, ultima aflându-se după trei aparate chiar pe locul secund în clasament, fiind marea surpriză a ediţiei din acest an a mondialelor.
De remarcat faptul că la prima sa competiţie internaţională după Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio, Simone Biles, care are acum 21 de ani, şi-a trecut în palmares al 11-lea său titlu mondial şi este cea care are cele mai mari şanse să urce din nou pe locul I al podiumului de premiere la finala de la individual compus, programată astăzi, joi după amiază, aici, la Doha.
Cele trei echipe clasate pe podiumul de premiere aici la Doha, s-au calificat direct la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo.
Astăzi, joi, Denisa Golgotă este singura sportivă din România care va evolua în lupta pentru medalii la individual compus, după ce s-a clasat pe locul 19 în calificări, dar conform regulamentului, concursul începe de la zero, deci cu şanse pentru fiecare dintre cele 24 de sportive calificate în finală.
Revenind la concursul mondial, să mai notăm că el se desfăşoară în Aspire Academy Doha (foto), o sală polivalentă pentru competiţii de nivel internaţional. Chiar dacă oferă posibilitatea unui număr de aproape 10.000 de spectatori să fie prezenţi la competiţii, în zilele în care s-au derulat până acum întrecerile de gimnastică, capacitatea a fost acoperită în proporţie de circa 50-60 la sută, ceea ce este foarte puţin în comparaţie cu ce şi-au dorit organizatorii. Motivul este unul legat de distanţa foarte mare faţă de centrul oraşului Doha iar traficul aici este infernal, se stă cu minutele la semafoare. Apoi ar mai fi preţurile destul de ridicate pentru un bilet, care numai pentru finale costă în jur de 100 riali Qatar (adică în jur de 100 de lei româneşti) pentru un spectacol, şi circa 400 de riali în total.
Pentru oaspeţii veniţi de departe rămâne însă imaginea deosebită pe care o oferă celebra torţă simbolică ridicată în centrul complexului Aspire Academy Doha, care a fost ridicată pentru a marca viitorul eveniment sportiv important de la Doha – turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2022.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago