Categories: ActualitateFlash

Copiii chiulesc, părinţii plătesc

Cristina Ghenea

Mai multe familii sărace din judeţ riscă să piardă alocaţiile de susţinere şi să întâmpine dificultăţi financiare şi mai mari, din cauza absenţelor pe care copiii le au la şcoală. În acest semestru, 142 de familii hunedorene au fost tăiate de pe lista de plăţi, pentru o perioadă de şase luni. În plus, pentru alte 171 de familii, acest ajutor a fost diminuat cu 20 ori cu 50 la sută, pe o perioadă de trei luni de zile, după ce copiii lor au chiulit zeci de ore în cursul primului semestru al anului şcolar în curs.
Potrivit legii, dacă elevul acumulează 10 absenţe nemotivate pe perioada unui semestru, alocaţia pentru susţinerea familiei se diminuează cu 20 la sută, iar dacă numărul orelor de chiul ajunge la 20, suma se înjumătăţeşte. Plata se suspendă în cazul în care numărul absenţelor acumulate într-un semestru este mai mare de 20. Din păcate, dacă un singur copil chiuleşte, familia pierde banii, chiar dacă fraţii lui se duc la şcoală zi de zi. Inspectoratele şcolare au obligaţia de a comunica agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, la fiecare început de semestru, situaţia privind absenţele nemotivate ale elevilor proveniţi din aceste familii.

Peste 3.000 de beneficiari, în judeţ

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, Ştefan Fănică, cuantumul alocaţiei variază în funcţie de veniturile fiecărei familii şi de numărul copiilor aflaţi în întreţinere. În plus, familiile monoparentale, de exemplu, primesc bani mai mulţi. Astfel, pentru cei ale căror venituri nete medii lunare sunt de până la 200 de lei, alocaţiile variază între 30 şi 200 de lei pe lună, iar dacă venitul se încadrează între 201 lei şi 370 de lei, cuantumul alocaţiei este între 25 de lei şi 180 de lei. În evidenţele Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială sunt 3.127 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, fondurile necesare pentru plata acestora fiind asigurate de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

MesagerulHunedorean