Categories: Mesagerul juridic

Contractul de voluntariat

Doris Visirin, avocat

Reglementat explicit şi mai riguros prin Legea 78/2014, voluntariatul este definit ca reprezentând participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.
Contractul de voluntariat reprezintă convenţia încheiată între un voluntar şi organizaţia-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului. Contractul se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, se înscrie în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia gazdă anterior începerii activităţii şi, tot anterior începerii activităţii, organizaţia gazdă este obligată să înmâneze un exemplar al contractului voluntarului.
Este interzis, sub sancţiunea anulabilităţii, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
O menţiune importantă este că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
La cererea voluntarului, organizaţia-gazdă poate încheia contract de asigurare împotriva riscurilor de accident şi de boală sau a altor riscuri ce decurg din natura activităţii.
Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. Legea prevede expres menţiunile pe care aceste documente trebuie să le conţină.
La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autorităţile şi instituţiile publice şi angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat obţinute din activităţi de voluntariat, eliberate în condiţiile prevăzute de Legea 78/2014, în situaţia în care acestea constituie criterii de selecţie.
Activitatea de voluntariat poate asigura, atât pentru tineri cât şi pentru persoanele mature, o experienţă profesională recunoscută, precum şi satisfacţia implicării în cauze sociale de impact major pentru comunitate.

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Factori care influențează prețul implantului dentar

Te gândești serios să faci ceva cu spațiile edentate din gură? Ce veste bună! Asta…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie de la o fir­mă de insolvență pro­ce­dează ilegal. Cică…

3 zile ago

Bulina albă

dr. Ali Iacob Alin, medic primar și șef Compartiment Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Brad Pentru că…

3 zile ago

Bulina neagră

Ș.S., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de trafic…

3 zile ago

Investiţii europene în judeţul Hunedoara – investiţii care se văd în fiecare zi!

Zi de zi, mii de oameni din județ se plimbă prin centre urbane modernizate și…

3 zile ago

Adolescentă abuzată de tatăl vitreg

Minora a depus o plângere la Poli­ția Hunedoara, după ce a fost lovită de bărbat.…

3 zile ago