Politica si administratie

Consultări la Palatul Cotroceni. Programul „România Educată” şi cele 24 măsuri propuse de PSD pentru elevi, studenţi şi profesori

Am participat la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema Proiectului „România Edu­cată”. În cadrul discuţiilor au fost prezenţi co­legi parlamentari din conducerea Parla­men­tului şi membri ai Comisiilor de învăţământ din cele două camere, respectiv Preşedintele Ro­mâ­niei, care a prezentat principalele linii de ac­ţiune, reformele şi domeniile educaţionale de investiţii pentru realizarea cu celeritate a pro­gra­mului care îi priveşte direct pe elevi şi pro­fesori: România Educată.

Fenomene îngrijorătoare
Nu am mers cu mâna goală la aceste con­sul­tări, ci am înmânat preşedintelui 24 de măsuri coerente realizate de Partidul Social Democrat (PSD), care răspund punctual şi fac aplicabile dezideratele asumate prin programul naţional pentru educaţie discutat astăzi. În acest do­cu­ment cu măsuri am avut grijă să fie incluse şi nevoile făcute cunoscute de elevi, în ultima perioadă în cadrul şedinţelor Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, şi care se referă la: introducerea voucherelor culturale; asigurarea transportului gratuit; extinderea programului masa caldă ş.a.m.d..
În intervenţia mea de astăzi, am felicitat elevii care şi-au încheiat în aceste zile expe­ri­enţa de liceu, în ciuda greutăţilor întâmpinate, şi am subliniat, printre altele, importanţa de a răspunde cât de repede, prin măsuri imediate, unor fenomene îngrijorătoare care au căpătat amploare în instituţiile de învăţământprecum: aban­donul şcolar, violenţa domestică, bully­in­gului, cyber-bullyingului. Mai mult, am ţinut să amintesc încă o dată că, în ciuda valului patru al pandemiei care se anunţă, elevii trebuie să înveţe, pe cât posibil, în sălile de clasă. În acest sens, am ţinut să îi adresez preşedintelui ur­mă­toarea întrebare: „Domnule preşedinte, veţi convinge Guvernul pe care l-aţi propus să susţină testarea rapidă în şcoli, aşa cum a făcut toată Europa?”. Din păcate nu a primit şi un răspuns.
Dialogul a fost unul deschis şi sper să se con­tinue pe această linie şi în Parlament, atunci când Noua Lege a educaţiei, pe care coaliţia in­tenţionează să o propună, va ajunge în dez­bateri legislative.
Sunt de părere că, aceste neajunsuri din în­vă­ţământ nu trebuie să demotiveze, ci ne ajută să conştientizăm nevoia de implicare rapidă a tuturor factorilor decidenţi, în susţinerea şi dez­vol­tarea sănătoasă a sistemului educaţional din România. Ne obligă, mai presus de orice, să gă­sim înţelegere comună în această direc­ţie. În­vă­ţământul românesc are nevoie de con­sens ad­ministrativ şi politic, acum, mai mult ca nicio­dată, iar PSD, indiferent de situaţie va continua să urmărească şi să acţioneze pentru realizarea educaţiei de calitate, aşa cum s-a promis.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura