Construieşte o grădiniţă din 2007 şi n-o mai termină!

Maximilian Gânju

De aproape cinci ani de zile, consilierul judeţean, Alin Simota, construieşte în centrul Petroşaniului, printr-o firmă pe care o controlează, o grădiniţă, care, şi dacă ar fi lucrat un singur muncitor la ea, ar fi fost gata până acum. În plus, edificiul neterminat e mai scump pe zi ce trece, la fel ca vinul de colecţie.

Ca în balada Meşterul Manole
Municipalitatea Petroşani a lansat în anul 2007, licitaţia pentru realizarea unei grădiniţe situate chiar în centrul localităţii, iar firma câştigătoare a fost desemnată SC Simar SRL, controlată de consilierul judeţean liberal Alin Simota. Preţul iniţial cu care edilii s-au înţeles cu constructorul a fost cu puţin peste 1,5 milioane de lei, pentru realizarea grădiniţei cu program normal şi prelungit. Astfel, conform autorizaţiei de construire eliberată de Primăria municipiului Petroşani, termenul de execuţie a lucrărilor era de 14 luni, data începerii fiind 30.10.2007, iar cea de finalizare 30.12.2008. După  patru ani şi şapte luni de la începerea lucrărilor şi trei ani şi cinci luni de la data la care grădiniţa ar fi trebuit să-şi deschidă porţile pentru a primi preşcolarii, firma lui Simota încă n-a terminat lucrarea şi cu indulgenţă s-ar putea spune că a realizat jumătate. A încasat însă mai bine de 1,2 milioane de lei până acum şi chiar a reuşit să obţină o suplimentare a fondurilor pentru realizarea obiectivului, astfel că la final, grădiniţa va costa circa 2,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, după estimările municipalităţii. „Noi am plătit până acum circa 1,2 milioane de lei. Banii au fost daţi pentru lucrările făcute şi nu în avans”, susţine directorul Primăriei Petroşani, Marian Popescu.

Înţelegere schimbată
Firma lui Simota a motivat stoparea lucrărilor prin faptul că n-a primit finanţare, însă, înţelegerea era cu totul alta, susţine directorul primăriei. „Ei vin şi ne tot cer bani, dar pe ce justificare să cerem fonduri de la guvern, cel care finanţează proiectul, dacă nu avem lucrări făcute. Înţelegerea era ca ei să lucreze şi noi să avem ce deconta la minister, să primim banii necesari. La fel cum s-a întâmplat şi cu grădiniţa din zona de nord a Petroşaniului, unde un alt constructor a înţeles şi a terminat lucrarea, iar apoi şi-a primit banii”, explică Popescu. Acesta mai spune că a discutat cu constructorul şi lucrările la grădiniţă vor fi reluate în circa o lună de zile. „Am înţeles că au cumpărat lemnul necesar, care e la uscat acum, şi au comandat tâmplăria. Într-o lună de zile, vor relua lucrul”, declară Marian Popescu. În caz contrar, municipalitatea ia în calcul rezilierea contractului cu firma controlată de Alin Simota. „Nu era chiar o soluţie să cerem rezilierea, pentru că organizarea unei noi licitaţii poate dura şi şase luni, riscăm şi un proces care se poate întinde. Dar, dacă nu avem încotro, asta este singura soluţie pentru ca grădiniţa să fie construită”, a precizat Popescu.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.