Actualitate

Conferința la care s-a făcut cea mai „inteligentă” fotografie din istorie

În 1927, la Bruxelles, avea loc cea de-a cincea ediţie a Con­fe­rinţelor Solvay, iniţiate în 1911. Aici a fost făcută fotografia care as­tăzi, este considerată de mulţi cea mai „inteligentă” fotografie, da­to­rită personalităţilor care apar în ea, fizicieni şi chimişti de seamă ai se­colului XX, scriu cei de la adevărul.ro.

Tot mai extinse
În prima jumătate a secolul al XX-lea, erau timpuri revoluţionare pentru ştiinţă, fiind o perioadă în care mulţi gânditori de seamă din întreaga lume veneau cu idei inovative care, ulterior, au schimbat felul în care înţelegem lumea. Prima conferinţă mondială dedicată fizicii a avut loc în 1911, fiind iniţiată de chimistul belgian Ernest Solvay. Acesta a format o adunare unde puteau participa numai persoanele invitate. Ambiţionat de felul în care s-a des­făşurat această conferinţă, un an mai târziu, Solvay înfiinţa „Ins­ti­tu­tul pentru Fizică şi Chimie Solvay”. Anual, conferinţele au început să devină din ce în ce mai extinse, la finalul fiecărei ediţii fiind făcută o fotografie de grup cu participanţii. Fotografia de la cea de-a cincea ediţie, din 1927, despre protoni şi fotoni, a devenit cunoscută drept cea mai „inteligentă” fotografie făcută vreodată datorită persona­li­tăţilor de seamă din domeniul ştiin­ţei care apar în ea. Un număr de 17 dintre cei 29 de gânditori din fo­to­grafie câştigaseră deja sau urmau să câştige, în anii următori, un Nobel. Printre personalităţile pre­zen­te la conferinţă în acel an, se numărau: Albert Einstein, Niels Bohr, Auguste Piccard, Erwin Schrödinger sau Max Planck. Marie Curie se afla şi ea printre parti­ci­panţi, fiind singura persoană care câştigase două premii Nobel: în 1903 pentru chimie, iar în 1911, pen­tru fizică. Conferinţele lui Solvay, or­ganizate o dată la trei ani, aveau să reprezinte o schimbare în domeniul fizicii. Aici, s-a „încheiat” celebra dis­pută dintre realişti şi instru­men­talişti.

Reguli rigide
Grosier vorbind, realismul ştii­n­ţi­fic, susţinut de Albert Einstein, este viziunea conform căreia teoriile ştiinţei şi conceptele şi entităţile pe care le introduc descriu realitatea fizică din jur. De asemenea, realiştii îşi doreau o serie de reguli rigide ale metodelor ştiinţifice, fiind inspiraţi de gânditori precum Karl Popper. Instrumentaliştii, pe de altă parte, printre care se afla şi Bohr, consi­derau că ştiinţa este doar un ins­tru­ment care trebuie evaluat pe baza rezultatelor pe care le produce, în sensul posibilităţii acesteia de a face predicţii. Acest grup considera că regulile trebuie să fie mail laxe şi îşi doreau rezultate bazate pe do­vezi în adoptarea anumitor metode ştiinţifice. În cele din urmă, se poate spune că instrumentaliştii sunt cei care au câştigat, această viziune de­venind norma în ştiinţă. Einstein şi Bohr au purtat discuţii înde­lun­gate pe această temă (şi nu numai), la conferinţa din 1927, cei doi schim­bând două replici celebre.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

LICHIDATOR judiciar solicită oferte pentru asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului societăţii CORVIN FOTOVOLTAIC S.R.L.,…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

14 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

14 ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

14 ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

14 ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

14 ore ago