Comunitate

Conducerea Universității din Petroșani vrea să asigure premisele necesare accesului la studii universitare pentru un număr cât mai mare de studenți care provin din medii defavorizate

Magdalena Șerban

Ministerul Educației, în co­la­borare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a a­pro­bat 68 de proiecte în ca­drul apelurilor „Pri­mul student din fa­mi­lie”, fi­nanțate prin Pro­gra­mul Edu­ca­ție și Ocu­pare. Va­loarea totală depă­șește 104 mi­li­oa­ne de euro, dintre care peste 103 mi­lioane de euro sunt alo­cate regiu­ni­lor mai pu­țin dezvoltate, iar aproximativ 1,5 mi­li­oane de euro sunt des­­ti­nate regiunii Bucu­rești-Ilfov. Uni­ver­si­tatea din Petroșani se gă­­seș­te pe lista câștigă­toare.

Eligibili pentru finanțare
„Am câștigat proiectul «Primul stu­dent în familie», în care spri­ji­nim studenții din me­diul ru­ral, oferindu-le burse so­ciale și activități edu­ca­ționale. Programul are ca scop spriji­ni­rea tinerilor din me­dii defa­vo­rizate să acceseze educația su­peri­oa­ră, contri­bu­ind la reducerea de­ca­lajelor socio-econo­mice dintre zonele ur­bane și cele rurale, dar și la stoparea a­bandonului univer­si­tar” a subliniat rec­torul Uni­ver­sității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai. Trebuie precizat că pen­tru studenți, măsurile de­dicate re­du­cerii abandonului uni­ver­sitar includ asi­gu­rarea serviciilor de suport, îndrumare și consiliere, acor­darea de subvenții, par­ticiparea la pro­grame remediale pentru cei cu di­ficultăți în învățare, susținerea cheltu­ielilor pentru cazare și/sau masă din cam­pusul universitar, participarea la se­siuni de mentorat, tutoriat și consiliere educațională și profesională, precum și desfășurarea unor workshop-uri dedi­cate dezvoltării abilităților de studiu ale studenților. Modalitatea de acordare și plată a subvenției și a altor forme de spri­jin va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte. Cuantumul sub­ven­ției va fi de 330 lei / lună pentru studenți.

Dezvoltare, cu ecou internațional
„Totodată, continuăm EURECA PRO, am finalizat proiectele pe Programul Ope­­rațional Regional, cu dotarea a peste 50 de laboratoare, am demarat alte trei de­mersuri, inclusiv reabilitarea Atelie­ru­lui Școală, și continuăm să dezvoltăm co­la­borări internaționale. Nu în ultimul rând, am încheiat proiecte de cercetare inter­na­ționale cu parteneri din Polonia, Slo­venia, Grecia și Lituania, în cadrul Orizont 2020. Digitalizarea universității este un suc­ces, iar acum instruim studenții pen­tru a utiliza noile tehnologii de învă­ță­mânt on­line. Avem, în continuare, soli­ci­tări pentru ERASMUS, iar suma alocată în acest an este de 640.000 de euro. În plus, dez­vol­tăm noi parteneriate cu uni­versități din Eu­ropa și nu numai”, a mai transmis rectorul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cine și de ce-i în­tărâtă? Cârcotași avi­zați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…

o zi ago

Bulina albă

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…

o zi ago

Bulina neagră

Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…

o zi ago

În ce țară trăim! Primă de pensionare de 100.000 de euro la o instituție de stat

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…

o zi ago

Se întâmplă și de-astea! Bătuți din cauza unui loc de parcare

Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…

o zi ago

Grupare infracțională formată din cetățeni români, destructurată după ce a clonat carduri de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia

O grupare de criminalitate orga­ni­zată formată din cetăţeni români, dar care acţionau în Belgia, a…

o zi ago