ActualitateFlash

Conducerea social-democrată a Consiliului Judeţean a prezentat raportul la final de mandat

Sorina Popa

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Bobora (foto) şi administratorul public al judeţului, Costel Avram, au susţinut o conferinţă de presă în aer liber, pe Esplanada Lapidariu a muzeului devean. Mircea Bobora a prezentat un raport detaliat al realizărilor din perioada 2016-2020, dar a punctat şi neajunsurile din cei patru ani de activitate.

Nu mai candidează
La începutul conferinţei, Bobora a spus că o competiţie ar trebui să fie caracterizată în primul rând de fair play, şi că în nici într-un caz nu poate fi o bătălie, ceva care să se lase cu victime şi cu oameni acuzaţi pe nedrept. El a făcut referire la faptul că se apropie campania electorală. Şeful CJ a spus şi că nu va mai candida la viitoarele alegeri, nici măcar pe lista CJ, din motive personale.

„Cheia, unde e cheia?”
Totodată, administratorul public al judeţului, Costel Avram, a declarat, ieri, la prezentarea bilanţului conducerii CJ la finalul acestui mandat, că „nu am tăiat panglici, deoarece avem proiecte în lucru, cei de dinaintea noastră nu ne-au lăsat nici o investiţie începută. Ni s-a spus că am primit, în urmă cu patru ani, un judeţ la cheie. Nu am găsit cheia nici acum. Nici chiar viiturile de săptămâna trecută din Valea Jiului nu au reuşit să scoată la suprafaţă această cheie. Aşa cum interlopii îşi ascund prada, aşa a fost ascunsă şi cheia judeţului”, a spus Avram.

Dublu kilometri realizaţi
Dar iată câteva din promisiunile pe care social-democraţii le-au făcut, pe care le-au şi dus la îndeplinire, potrivit raportului mandatului de 4 ani.
„Am promis! Să dăm Hunedoarei direcţiile corecte de dezvoltare. Un proiect de dezvoltare durabilă pe 5 direcţii ce reprezintă o viziune unitară de dezvoltare a judeţului nostru. Proiectul pe care l-am promis nu a fost unul politic, acest proiect s-a adresat tuturor locuitorilor judeţului Hunedoara. Acest proiect a însemnat un viitor mai bun pentru copiii noştri, un viitor prosper pentru judeţul Hunedoara, pentru că noi am muncit pentru a dezvolta judeţul Hunedoara prin oameni şi pentru oameni.
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost realizaţi aproape 200 de kilometri – lucrări de reparaţii şi întreţinere, modernizări (2016 – 2020) faţă de aproape 100 de km în perioada 2012 – 2016, 51,35 km finalizaţi în total în 2017 şi 2018. Aproape 100 de km au fost finalizaţi în 2019. Cât priveşte drumurile în 2020, atât din buget propriu, cât şi din fonduri europene ori prin PNDL, au fost atrase 198 de milioane de lei fonduri europene nerambursabile. Avem cea mai mare sumă alocată infrastructurii de drumuri din Regiunea Vest, suntem înaintea judeţelor Arad sau Timiş!
Am promis proiecte proprii şi sprijin pentru reabilitarea, extinderea şi modernizarea tuturor reţelelor de apă, canalizare, electricitate, Internet, televiziune prin cablu în toate localităţile judeţului. Proiecte cofinanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de membru în Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare: Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara (Valea Jiului), cu o valoare totală de 384.329.650 de lei, din care cofinanţarea CJ a fost de 2.454.036 de lei.
În implementare sunt proiectele de extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, POIM, faza a II-a 2014 – 2020.
În derulare este contractul de servicii ”Sprijin pentru pregătirea Aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara” în valoare de 7.109.86 de lei. Valoarea estimată a investiţiei ce va fi derulată de către Apa Prod SA Deva se ridică la 180 de milioane euro. La iniţiativa CJ Hunedoara, în toamna lui 2016, este modificat Master-planul, astfel încât 12 UAT-uri din judeţ să poată accesa fonduri nerambursabile pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare”, se arată în raportul prezentat de Mircea Bobora.

Dialog cu toţi primarii
„În toţi aceşti patru ani am avut un dialog permanent cu toţi primarii din judeţul Hunedoara în vederea accesării fondurilor guvernamentale. Prin deblocarea PNDL 1, UAT-urile hunedorene au obţinut fonduri în valoare de 178.458.077 de lei. Prin PNDL 2 (2017-2020), în judeţul Hunedoara au fost atrase fonduri în valoare de 649.854.033 de lei. Un număr de 64 de oraşe, comune şi judeţul Hunedoara, prin Consiliul Judeţean Hunedoara (cu două proiecte), beneficiază de această sumă”, se menţionează în raportul de activitate de patru ani.

Investiţii în Sănătate
„Viaţa şi sănătatea hunedorenilor sunt o prioritate. Sunt în derulare mai multe investiţii din fonduri europene, Modernizare, extindere şi dotare Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva cu o valoare de 6.836.050 de lei, Modernizare şi dotare laborator radiologie şi imagistică medicală, laborator de medicină nucleară, extindere pentru cabinet pediatrie în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, în valoare de 11.515.994 de lei, Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Hunedoara, cu o valoare de 4.256.402 de lei.
Investiţiile din bugetul propriu şi fonduri guvernamentale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva au însemnat printre altele, construcţia aripii noi în cadrul SJU Deva – deblocare investiţie, aripă finalizată în 2016, dată în folosinţă în 2017 (secţii ATI, Bloc Operator, ORL, Oftalmologia, Neonatologia), modernizare fosta Policlinică Dacia – secţii Dermatologie, Psihiatrie, Centrul Sănătate Mintală Adulţi –finalizat 2017, modernizare Baia Sărată –finalizată 2020, dotare cu aparat RMN prin Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială, Secţie nouă Pediatrie – în execuţie, Secţie veche Pediatrie – lucrări de reparaţii urgente, realizate în 2016, în două etape. De asemenea, au fost făcute dotări cu echipamente şi aparatură medicală/ achiziţie PCR pentru teste Covid-19”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara.

Două proiecte mari
„La Infrastructura rutieră menţionăm două proiecte majore pentru care au fost atrase deja 198 de milioane de lei fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre proiectele Modernizarea DJ 687 Sântuhalm – Hunedoara – Călan, tronsonul Hunedoara, în valoare de 36.392.043 de lei şi Modernizarea Culoar Trafic Mureş Nord: DN 7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău – Bârsău – Şoimuş – Brănişca – DN 7 (Ilia), în valoare de 161.742.850 de lei.
La acestea se adaugă finanţarea de circa 20.000.000 de lei, prin PNDL 2, pentru proiectul de modernizare a DJ 709F: DN 7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, aflat în stadiu avansat de realizare”, susţine şeful CJ.

Cetăţile dacice, în proprietatea judeţului
„Dar cea mai importantă realizare a ultimelor luni este trecerea cetăţilor dacice în proprietatea judeţului Hunedoara. După patru ani de lobby intens, cu sprijinul parlamentarilor de Hunedoara, dar şi al membrilor Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, am obţinut o lege prin care preluăm în proprietatea judeţului cetăţile dacice de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa. Cele patru cetăţi se vor alătura astfel sitului de la Sarmizegetusa Regia, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, prin Serviciul Public de Administrarea Monumentelor Istorice, şi vor beneficia de protecţie sporită, de valorificare şi promovare unitară”, a adăugat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura