Comunitate

Comunitatea din Sãlaşu de Jos a redevenit proprietara şcolii

Nicolle Ebner

După patru ani de luptă prin instanţe, administraţia comunei Sălaşu de Sus poate răsufla uşurată. Şcoala din Sălaşu de Jos a revenit comunităţii, care a construit-o cu trudă şi sacrificii, pentru ca fiii comunei să aibă parte de carte şi să ajungă „oameni mari”.

Sentinţă definitivă şi irevocabilă

În urma sentinţei definitive şi irevocabile date de Curtea de Apel Alba, Şcoala generală din localitatea Sălaşu de Jos a rămas pentru totdeauna în proprietatea comunităţii. Mai mult decât atât, a rămas la bugetul de stat peste un miliard de lei vechi, bani care erau cât p’aci să intre în buzunarul aşa-zisului proprietar, care şi-a revendicat imobilul. În 2004, o familie din Haţeg, doar pe baza unui act de moştenitor, solicită IŞJ Hunedoara clădirea în care funcţionează şcoala comunală, deşi cererea de retrocedare trebuia depusă la Primăria Sălaşu de Sus. Abia în 2006, când IŞJ trimite decizia de retrocedare, află şi primăria de „tunul imobiliar”, lucrat pe la spate de către moştenitor şi reprezentanţi ai inspectoratului. Amestecându-se în treburile administraţiei publice fără nici un drept, şeful Inspectoratului şcolar la acea vreme, cere primăriei să restituie, pe lângă şcoală, şi un teren de 2.624 mp. Mai apoi, primarul se trezeşte, cu un miliard de lei în contul primăriei, bani cu destinaţia precisă de a cumpăra şcoala de la familia moştenitoare, în condiţiile în care imobilul era în litigiu. Sorin Marica (foto) nu a acceptat „mita” de un miliard de lei vechi, preferând să lupte până în pânzele albe, pentru ca şcoala cumpărată de iobagii satului să rămână a comunităţii, aşa cum au vrut înaintaşii. „Dacă moştenitorul a văzut că nu-i dau banii, adică nu vreau să cumpăr şcoala, a pus sechestru pe imobil, ca elevii să nu mai intre în clase. Meritul este al administraţiei locale, care nu s-a împăcat cu gândul că şcoala construită de bunicii şi străbunicii noştri poate încăpea pe mâinile unui proprietar născut peste noapte”, afirmă primarul Sorin Marica, mulţumit că justiţia a făcut dreptate comunităţii.

Urmează investiţii în modernizare

Acum, edilul poate face investiţii în şcoala comunală. „Din cauza proceselor, nu am putut face nimic, pentru că riscam să rămân cu banii daţi de la bugetul local. Anul acesta, având în vedere că bugetul nostru este mic, voi face igienizarea şi voi pune la punct grupurile sanitare. Împreună cu aleşii locali şi funcţionarii din primărie vom analiza şi posibilitatea modernizării şcolii, prin intermediul unor programe cu finanţare externă sau de la bugetul de stat, astfel încât, copiilor noştri să le fie drag să vină la şcoală. Nu este exclus să prindem, în viitor, şi transformarea unor clase din şcoală, în grădiniţă pentru copii. Dar, asta depinde şi de cât de dornici vor fi locuitorii să crească natalitatea în comună”, mai spune primarul Sorin Marica.

Comunitatea din Sălaşu de Jos păstrează încă, cu sfinţenie, toate documentele care atestă faptul că, în 1927, cu mari sacrificii, foştii iobagi din sat au cumpărat, cu 115.000 lei, clădirea şcolii şi terenul din jur, numai ca să aibă unde învăţa copiii lor. Aceste documente au salvat şcoala din comună.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura