Actualitate

Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor: Peste 5,6 miliarde de euro au intrat în România din fondurile europene pe agricultură şi dezvoltare rurală

Agricultura este unul dintre sectoarele care pot oferi României un potenţial economic uriaş. Din fericire, în ultima perioadă, au existat foarte multe măsuri care au venit în sprijinul producătorilor români, al fermierilor şi al tuturor activităţilor agricole în general, fie că vorbim de investiţii în irigaţii, sau de modificări legislative în sprijinul fermierilor şi activităţii lor. De altfel, la finalul anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că gradul de absorbţie pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) ar putea depăşi 50 la sută, în condiţiile în care în anii 2015 şi 2016, ţara noastră nu a reuşit să absoarbă nici un cent.
În urma unei interpelări adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ne-au fost puse la dispoziţie programele care presupun acordarea de sprijin fermierilor, atât din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat.
Între acestea, cel mai important a fost faptul că, pentru prima dată, subvenţiile au fost acordate la timp. Astfel: scheme de plăţi directe; schema de plată unică pe suprafaţă; plata redistributivă (care încurajează comasarea terenurilor); plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire); plata pentru tinerii fermieri (sprijin pentru cei care nu depăşesc 40 de ani şi se instalează pentru prima dată într-o exploataţie ca şef al exploataţiei); schema de sprijin cuplat pentru sectoarele vegetal şi zootehnic (susţine sectoare agricole importante din motive economice, sociale sau de mediu, afectate de anumite dificultăţi).
Un program foarte bun pentru agricultori a fost şi ajutorul de minimis de susţinere a produsului „tomate în spaţii protejate“ – potrivit căruia se acordă 3.000 euro/beneficiar/an pentru fermierii care au cel puţin 1.000 mp, obţin minimum două kg de tomate/mp şi comercializează producţia în perioada ianuarie – iunie, sau noiembrie – decembrie, inclusiv. Ajutor de minimis au mai primit crescătorii de porci şi crescătorii de ovine, iar ajutor financiar din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) au primit cei din sectorul fructelor şi legumelor. De asemenea, a fost acordat şi ajutor de stat pentru achiziţionarea motorinei cu acciză redusă sau în sectorul creşterii animalelor, în scopul îmbunătăţirii calităţii genetice.
Alte programe de care au beneficiat fermierii români sunt – programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie; programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi creştere în sectorul avicol; programul de susţinere în sectorul vitivinicol acordat pentru promovarea vinurilor, restructurarea şi reconversia podgoriilor; programul naţional pentru susţinerea domeniului apicol. A fost finanţat, în continuare, „Programul pentru şcoli“ care vizează deprinderea de către copii a unor obiceiuri alimentare sănătoase, bazate pe consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate.
De asemenea, s-au făcut eforturi considerabile pentru creşterea vizibilităţii naţionale şi internaţionale a produselor autohtone, prin participarea la târguri şi expoziţii de profil.
Cât priveşte susţinerea produselor autohtone, în prezent, în România, sunt înregistrate 658 de produse tradiţionale, 145 de produse alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti şi 68 de produse etichetate cu menţiunea de calitate facultativă „produs montan“.
România are înregistrate la nivel european patru produse: „Magiun de Prune Topoloveni“, „Salam
de Sibiu“, „Novac afumat din Ţara Bârsei“, „Telemea de Ibăneşti“. De altfel, în analiză la Comisia Europeană sunt depuse cinci dosare pentru urmă-
toarele produse: „Scrumbie de Dunăre afumată“, „Cârnaţi de Pleşcoi“, „Caşcaval de Săveni“, „Telemea de Sibiu“, „Salată de icre de ştiucă de Tulcea“.
Peste 5,6 miliarde de euro au intrat în România din fondurile europene pe agricultură şi dezvoltare rurală, gradul de absorbţie la APIA fiind aproape de 100 la sută. Aceste cifre ne arată că lucruri bune se întâmplă, că Guvernul tratează cu seriozitate orice sector al economiei, iar măsurile adoptate produc efectele aşteptate.

deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago