Comunitate

Comunicat de presă

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 12 septembrie 2018, ora 17, la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special: o întâlnire cu poeta Elisabeta Bogăţan. Poeta va veni în faţa publicului devean cu patru noi volume de poezie: Idile (Editura Timpul din Iaşi), Iubirile (Editura Eurostampa din Timişoara), volumul în patru limbi Unde /O/Where/Ăä (Editions Potes vos plumes din Paris) şi Ponts/Punţi (Editura Sofiana din Petrila).

Elisabeta Bogăţan este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate scriitoare din judeţul Hunedoara, citită şi apreciată şi în Franţa. Licenţiată în filologie, a lucrat ca profesoară de limba franceză, apoi traducătoare de limba franceză şi rusă.
A fost redactor la periodicele „Datina”, „Noi”, „Vestea”, „Provincia Corvina”, redactor asociat la „Sinteze literare”, „Viaţa de la Est la Vest”, redactor-şef la revistele „Confluenţe literare internaţionale”, „Revista de etnografie, antropologie şi folclor”, director al editurilor Confluenţe şi Sofiana din Petrila. Este membră a Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Hunedoara, a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi a Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat cu volumul de poezii Gazeluri la Editura Vestea din Petrila, în 1996, după care au urmat peste 10 volume de poezie. Meritele sale literare au fost recompensate cu premii şi diplome în România, Germania, Franţa, Rusia, Liban. Este o prezenţă activă şi în peisajul literar din Franţa şi Belgia, unde ia parte la festivaluri de poezie şi publică în reviste literare de prestigiu. Elisabeta Bogăţan are şi o bogată activitate de traducătoare din şi în limba franceză şi, de asemenea, este autoarea unor studii de etnografie şi culegeri de folclor din zona momârlanilor (în colaborare cu Ioan Dan Bălan).
Cele patru volume ce se vor lansa ne relevă un univers liric dominat de simboluri, marile teme la care poeta revine fiind iubirea, destinul, viaţa, timpul ca o permanentă curgere şi, ca un fir roşu, puterea cuvântului. „Felul în care poeta Elisabeta Bogăţan îşi construieşte poemele demonstrează că a ajuns la simplitatea apropiată de esenţă”, spune scriitorul Ion Hirghiduş, bun cunoscător al liricii Elisabetei Bogăţan. De asemenea, referindu-se la titlurile poeziilor ei, majoritatea formate dintr-un singur cuvânt, scriitorul Ion Jurca Rovina este de părere că ele: „ (…) reprezintă, de fapt, nişte simboluri la care poeta se raportează şi este interesant de semnalat cum totalitatea acestor simboluri alcătuieşte un adevărat univers.”
Iubitorii de poezie din Deva vor avea prilejul de a cunoaşte o importantă poetă română cu un univers poetic complex.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

10 ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

10 ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

10 ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

10 ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

11 ore ago