Categories: Comunitate

Comuna Toteşti s-a înscris pentru cadastrarea gratuită

Magdalena Şerban

Începând cu 1 august, primarii au putut cere bani de la Oficiile Judeţene de Cadastru pentru înregistrarea gratuită a  proprietăţilor. Costurile sunt decontate de stat, iar lucrările ar urma să se încheie abia în anul 2023. Comuna Toteşti s-a poziţionat deja în prima linie.
“Actele pentru cadastrarea gratuită au fost depuse de aproximativ două săptămâni. Am început cu mai puţin, pentru a ne asigura că terminăm în timp util. Există sectoare în care nu am avut intabulări la nivel de parcele, de nici 40 la sută. Pe alte segmente, procentajul intabulat e de 60 la sută. Am încercat să nu pierdem banii, încadrându-ne în termen. Proprietăţile din domeniul public sunt intabulate aproape toate (cămine culturale, şcoli, drumuri vicinale transformate în drumuri de exploataţie, străzi, terenuri). Circa 90 la sută avem intabulat din tot ceea ce e pe domeniul public. Localnicii au şi ei acte pe proprietăţi. Cei din Toteşti să tot aibă în cuantum de 55 la sută, satul Cârneşti
ajunge la vreo 30 la sută, iar în restul satelor, ponderea e de circa 40-50 de procente. Norocul nostru e că localităţile aparţinătoare au fost cooperativizate. S-au depistat suprapuneri, aşteptându-ne oarecum la astfel de greşeli. Dar sunt căi de rezolvare. Am întâlnit astfel de cazuri, însă nu sunt multe la număr. Oricum, titlurile de proprietate sunt ridicate de către 99,92 la sută din populaţie. Mai avem de dat trei completări de titluri de proprietate, pe Legea 165”, a precizat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.
Potrivit acestuia, durerea cea mai mare o să fie în zonele necooperativizate, acolo unde nu prea există de nici unele în materie de intabulare. De precizat că pentru fiecare primărie, care deserveşte între 100 şi 2.250 de imobile, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) alocă maximum 132.519 de lei. Concret, suma pentru înscrierea în cartea funciară a fiecărui imobil, suportată de la stat, e de maximum 60 de lei. Pentru anul viitor, suma stabilită pentru fiecare primărie este de 135.000 de lei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

11 ore ago