Categories: Fara bascalie

Compromisul logic al PNL

Vă mărturisesc că de 24 de ore sunt întrebat de mulţi cunoscuţi sau prieteni, care au votat cu Crin Antonescu, cum ar trebui văzută alianţa cu PSD. Cu Băsescu e rău, cu PSD cum e…?
Am purtat multe discuţii, nu mai detaliez, am refăcut istoria post-decembristă, am primit articole din ziare şi opinii de pe bloguri ale unor oameni neimplicaţi politic, dar suficient de implicaţi civic, pentru a se întreba ce-i de făcut pentru ca situaţia din ţară să revină la normal.
Opinia mea este că în situaţia dată, compromisul făcut de PNL este cel mai logic posibil. Mai mult – orice altă poziţie ar fi fost mai păguboasă. Să detaliez, cu menţiunea că opiniile îmi aparţin.
Dacă PNL s-ar fi lăsat sedus de chemările doctrinare de dreapta ale PDL şi Traian Băsescu, în ideea unui viitor guvern cu democrat-liberalii, poate că guvernul ăsta s-ar fi materializat. Numai că – precizez din nou, opinia îmi aparţine – în maximum şase luni ar fi urmat un alt atac la PNL, de data asta, devastator. Cineva îmi spunea că PNL ar avea soarta PNŢCD din 2000, când şi-a încetat existenţa ca partid parlamentar şi a ajuns un partid-liliput, pentru uzul unora ca Marian Miluţ. Singurul partid istoric supravieţuitor, PNL, refăcut, după ce Stolojan, Flutur şi alţi câţiva au plecat în ideea producerii unei breşe, nu poate fi atât de naiv, încât să-şi imagineze că sub o nouă tutelă, Băsescu ar fi lăsat să prospere de cei plecaţi şi de personaje ca Elena Udrea. „Traian Băsescu s-a schimbat” este o sintagmă bună doar pentru yes-menii prezidenţiali.
Pe de altă parte, coaliţia neoficială PNL – PSD din perioada 2007 – 2008 a funcţionat într-o manieră acceptabilă. Plasarea alături de PSD cu scop declarat „proiectul Johannis” (denumire amuzantă, de acord, dar în fine, o soluţie concretă, opusă populismului băsescian) dă posibilitatea României să pună capăt, cel puţin pentru moment, haosului politic şi degringoladei economice. Dacă se va dovedi o coaliţie funcţională, populaţia nu va avea mari obiecţii – din păcate sau din fericire, memoria funcţionează selectiv. Dacă nu am făcut o lege a lustraţiei până acum, n-o s-o facem nici de acum încolo, iar demonizarea PSD de către Băsescu, cel care la semnarea acordului pentru România cu PSD, în 2008, a spus că şi-a văzut visul cu ochii, nu poate decât să demonstreze că demagogia o fi ea armă politică, dar parcă nici chiar aşa…
Rămânerea neutră a PNL, a treia şi ultima alternativă posibilă, ar fi fost total neprofitabilă, pentru că ar fi menţinut România blocată.
Asta e opinia mea…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • da, si asa e foarte bine,nu? Nici nu a ajuns Geoana presedinte, si PSD deja a inceput marea schimbare.Cum a fost posiubil sa fie schimbati oamenii din functii care sunt PD_L ?
    Cu ajutorul PSD,a clanurilor baronilor. Dragii mei, o sa plangeti unde nu va vede nimeni, si nu veti avea ce face.

  • Domnule Gruian, PNL-ul este mort de mult, nu mai este nevoie de Traian Basescu sa il termine. Ce treaba au domnii Prip si Simion cu doctrina liberala, cu valorile liberalismului? Ce masuri liberale a luat domnul Vosganian cit a fost ministru de finante?

    Sa nu uitam ca personalitatile in jurul carora s-a cladit PNL-ul postdecembrist s-a dovedit ca au fost colaboratori ai Securitatii (spre deosebire de liderii PNTCD).

    Probabil ca, daca ar putea, Bratianu ar scoate degetele din pamintul de la Sighet si i-ar stringe de git pe Crin, Mircia, Norica si ceilalti. Pentru modul in care au aservit partidul tovarasului Iliescu.

    Raminerea neutra ar fi fost varianta in care PNL-ul ar fi aratat ca nu a ramas doar o sigla. Opinia mea...

  • ramanerea PNL in pozitie neutra ar fi blocat tara, nu s-ar fi facut nici o majoritate pentru ca PD-L cu PSD au arata ce pot face. in ceea ce a facut PNL e si o dovada de responsabilitate . guvernarea cu poporul e cea mai periculoasa posibila pentru este anticamera totalitarismului, toti dictatorii au inceput asa . cat despre prip si restul , un partid are de toate , la fel ca si noi astialatii . iar daca milut e lider pnccd, eu sunt popa catolic

  • Compromisul este COMPROMIS !! este inlogic si nu cred ca va rezista prea mult... Este facut doar de unii care vor cu orice pret sa ajunga la ciolan, nu cred ca liberalii adevarati vor inghiti asta, eu unul nu. Sunt foarte curios cum va arata programul de guvernare de dreapta (sau sa spun stanga?)...
    Si inca ceva urasc ideea ca Bunicuta (Iliescu) sa a ajunga iar la haturile presedentiei!!

  • Articolul este foarte bun.Subscriu acestei opinii.Asa nu se mai poate.Institutiile statului au devenit filiale PDL iar presedintele este necontrolabil.Care institutie mai poate spune veto ?
    In prezent N I C I U N A !Deci spre ce ne indreptam cu PDL ca partid unic aflat la putere ? Spuneti voi...

  • Esti in eroare Cristi.In actualul context istoric Ilici nu mai are nici o treaba cu haturile puterii.Este doar un bibelou prafuit uitat pe rafturile bunicii.Baselu este mult mai periculos si mai toxic.Este pur si simplu malefic.Doamne fereste de alianta lui cu poporul ! Ultimii aliati au sfarsit cu bocancul pe gat si balacariti ca la usa cortului.Culmea, de un presedinte care se pretinde model...Sigur ca liberalii vor "la ciolan".Toti politicienii doresc asta inclusiv Basescu, Boc, Videanu, Berceanu, Udrea si cine mai vrei tu.Important este sa avanseze tara.Acum spre ce merge ?!

  • Scuza-ma Cristi si eu sunt liberal adevarat si inghit asta.Voi vota cu mintea si cu inima.Este vremea schimbarii.Subscriu explicatiilor date de Marius.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

13 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

13 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

13 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

13 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

13 ore ago