Actualitate

Complex social pentru vârstnici la Orãştie

Adriana Năstase

Un complex social destinat găzduirii şi îngrijirii persoanelor vârstnice va fi realizat în municipiul Orăştie, în baza unui proiect cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de 800.000 de euro, o parte din cofinanţarea necesară fiind asigurată din contribuţia comunităţii locale din oraşul spaniol Logrono.

La realizarea proiectului şi-a adus contribuţia şi Biserica Ortodoxă Română, prin faptul că a fost de acord ca o clădire aflată în patrimoniul Parohiei Orăştie să fie pusă la dispoziţie, gratuit, municipalităţii, în vederea reabilitării şi înfiinţării centrului social pentru bătrâni. „Proiectul este foarte important pentru comunitatea locală. Sperăm să-l finalizăm în doi ani. Fondurile alocate de comunitatea din Logrono au oferit posibilitatea de a începe acest proiect. Colaborarea cu Biserica Ortodoxă este un lucru extraordinar de bun. Prin discuţiile avute cu preacucernicii părinţi de aici, am reuşit să iniţiem o colaborare benefică pentru comunitate”, a declarat primarul municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu.

Evaluarea finală a proiectului a coincis cu vizita unei delegaţii oficiale din oraşul spaniol Logrono la Orăştie, din care au făcut parte Tomas Santos, primarul localităţii, Beatris Arraiz, consilier pe probleme de Cooperare şi Ocupare a Forţei de Muncă şi Tineret şi Rafael Caballero, şef Cabinet primar. Comunitatea din Logrono contribuie cu 80.000 de euro la proiectul complexului de servicii sociale pentru vârstnici – din care 60.000 de euro au fost deja transferaţi în conturile municipalităţii orăştiene, 20.000 de euro urmând să fie transferaţi în anul 2011. Din banii oferiţi Consiliului local Orăştie de spanioli urmează să se doteze şi utileze acest centru. „Respectăm nişte principii şi de aceea am fost de acord să continuăm acest proiect cu municipiul Orăştie“, a afirmat primarul oraşului Logrono, Tomas Santos.

Complexul social pentru vârstnici va fi în administrarea Primăriei Orăştie şi va dispune de 30 de locuri de cazare permanente şi alte 10 pentru servicii de zi. La dispoziţia beneficiarilor, se vor afla un cabinet medical, un cabinet psihologic, o bibliotecă, o minibucătărie, spălătorie şi călcătorie, spaţii administrative, spaţii de depozitare, parcare acoperită, alei şi spaţii verzi, spaţii pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă importanţa majoră pe care o are acest proiect social, el generează şi noi locuri muncă, în cadrul lui urmând să activeze cinci îngrijitori, un asistent social, un psiholog, un bucătar şi un ajutor de bucătar, un medic cu jumătate de normă, personal de întreţinere şi două persoane pentru activităţile de curăţenie, spălătorie şi călcătorie.

Lucrările de construcţie se vor încheia peste doi ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura