Compartimentul Urgenţe al Spitalului Haţeg, refăcut din temelii

Carmen Cosman

Spitalul Orăşenesc din Haţeg are, de ieri, un modern Compartiment de Primire Urgenţe, care corespunde tuturor normelor în vigoare. O investiţie cifrată la aproximativ 500.000 de lei pentru unitatea medicală, ce deserveşte aproximativ 45.000 de oameni.

Doar din resurse proprii
Primăria oraşului Haţeg a fost sărită de la fonduri de către Guvern, iar Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, în acest an, exact zero lei. Chiar şi aşa, însă, administraţia publică dovedeşte că se poate descurca şi cu resursele proprii, iar marţi, a inaugurat Compartimentul de Primire Urgenţe, refăcut din temelii. Un eveniment care a strâns laolaltă cadrele medicale de la Spitalul Orăşenesc Haţeg, reprezentanţii administraţiei publice locale, dar şi pe cei de la judeţ.

Al treilea obiectiv important    
“Evenimentul de astăzi este al treilea care se întâmplă la Haţeg. Am deschis, în primăvară, o Secţie de Neonatologie nouă, am dat drumul la RMN şi astăzi, la Compartimentul de Primire Urgenţe. Vreau să vă spun că acest Compartiment respectă toate normele în materie. În primul rând, l-am recompartimentat, am refăcut instalaţiile de încălzire şi, nu în ultimul rând, vorbim despre dotarea acestuia”, a declarat primarul oraşului, Nicolae Timiş.
O investiţie de 500.000 de lei, suportată de la buget şi din sponsorizări, iar lucrările au fost realizate în regie proprie, tocmai pentru a nu creşte costurile de execuţie. Practic, putem spune că acest Compartiment de Primire Urgenţe a fost refăcut din temelii, în conformitate cu cerinţele UE şi cu materiale aprobate de Ministerul Sănătăţii. Pe lângă refacerea circuitelor, s-a mai amenajat o secţie de Urgenţe Pediatrie, cu circuite separate, a fost amenajată o cameră “zero”, pentru cazurile extrem de grave, o cameră de stabilizare, mai multe saloane pentru internări de o zi, o recepţie pentru pacienţi, un cabinet de chirurgie, unul de ghipsare, un salon pentru comele alcoolice şi unul pentru bolnavii care mor în spital, precum şi o sală de aşteptare. Nici personalul medical nu a fost lăsat deoparte şi a fost amenajat un cabinet pentru asistente, unul pentru medicul coordonator şi unul pentru garda de la urgenţe. În plus, au fost puse la punct toate băile de la Compartimentul de Primire Urgenţe (CPU).

S-au investit deja două milioane de lei
Per total, investiţiile din acest an se cifrează la aproximativ două milioane de lei, însă lucrările vor continua în perioada următoare, pentru că mai sunt destule de făcut, după cum spune primarul Nicolae Timiş. Şi acesta precizează că în scurt timp, la Spitalul Haţeg, va fi amenajat şi un helioport, pentru elicopterele SMURD, care să preia cazurile grave, pentru a fi transportate la Timişoara. Şi asta, după ce, în primăvară, Spitalul Haţeg a fost la un pas de desfiinţare, ca urmare a unei decizii a Ministerului Sănătăţii.
Prezent la acest eveniment extrem de important pentru toată Ţara Haţegului şi nu numai, prefectul judeţul Hunedoara, Attila Dezsi, a ţinut să felicite cadrele medicale de aici: “Acum şase ani, încă lucram şi eu în sistemul medical şi ştiu foarte bine cu ce vă confruntaţi. Pentru mine, sistemul sanitar din judeţul Hunedoara este important. Nu a fost o chestie de partizanat faptul că am încercat să ajut Spitalul Haţeg să existe, ci a fost un calcul extrem de logic, ce a luat în considerare atât zona arondată spitalului, cât şi calitatea actului medical şi a serviciilor medicale pe care dumneavoastră le furnizaţi. Vreau să felicit cadrele medicale, fiindcă aţi renăscut ca Pasărea Phoenix, aş putea spune, după o perioadă destul de neplăcută. Vreau să felicit administraţia publică, mai exact pe primarul oraşului, şi managementul spitalului, că şi-au dat mâna şi, iată, unde administraţia publică şi instituţiile locale îşi dau mâna, există şansa să reînvie ceea ce a existat”. La rândul ei, medicul Dumitra Ştefan, directorul DPS Hunedoara, a remarcat importanţa deosebită a Compartimentului de Urgenţe, care, până la urmă, este cartea de vizită a instituţiei medicale. La CPU al spitalului din Haţeg, lucrează trei medici şi doi medici colaboratori, 10 asistente, precum şi mai multe îngrijitoare şi brancardieri.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • BRAVO DOM PRIMAR ,IAR MOARE PITICU SECURIST MOLOT DE NECAZ,NICI NU A VENIT ,LA TRIMIS PE COSTEL AVRAM ,ESTE TURBAT MOLOT CA FACI MULTE LUCRURI BUNE PENTRU ORASUL NOSTRU

  • Dupa ce a vrut sa transforme spitalul in azil de batrani,vazand ca opozitia nu permitea asa ceva niciodata a schimbat macazul in favoarea boborului ! A furat din spital acest penal timis,de a trebuit sa treaca fratele sau la pdl ca sa-l scape! fier,cartofi la 40000lei/ Kg a vandut la bucataria spitalului si multe alte,angajari pe termopane etc!

  • la hateg sub primarie
    s-a gasit o palarie
    cu marca de masonerie
    sapa timis cu lopata
    pai asta,i CLOPU lu tata.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

37 de minute ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

37 de minute ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

38 de minute ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

42 de minute ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

45 de minute ago