Fara bascalie

Comentatorii

Mă bucur când editorialele pe care le scriu suscită interes şi comentarii din partea cititorilor. Le urmăresc şi uneori le răspund. În timp, mi-am dat seama că există tipologii ale celor care comentează. Am să încerc aici o clasificare, fără pretenţii de exhaustivitate, nu doar din comentariile postate la editorialele mele, ci şi la alte articole.
1. Anonimul şmecher. Porneşte pe ton aparent politicos şi sfârşeşte pe un ton miştocăresc colocvial, pe măsură ce prinde curaj şi realizează că poate scrie orice, fără a purta vreun tip de răspundere. Are pseudonime (nick-uri) variate, de la cele personalizate, care chipurile îi dau o identitate, până la cele „haioase”. Surprins de propria înţelepciune, postează de mai multe ori, cu pseudonime diferite. Nu ezită să jignească. Niciodată, un asemenea tip nu ar avea curajul să-şi dea numele adevărat.
2. Neavenitul. Acest tip de comentator nu înţelege despre ce este vorba, nu poate pătrunde sensul lucrurilor. Nu poate accepta că există mai multe opinii, el se enervează pur şi simplu că cineva poate avea o altă părere decât a sa. În majoritatea cazurilor, comentariile lui sunt jignitoare. Suferă de acelaşi simptom ca anonimul şmecher – nu are curajul asumării celor scrise.
3.  Postacul de partid. El este convins că toţi sunt în slujba cuiva. Dacă-l critici pe Băsescu, eşti cu Geoană sau cu Antonescu. Dacă zici de Geoană, eşti cu Ponta. Dacă-ţi asumi simpatiile tot nu-i bine, chiar dacă opiniile sunt corecte.
4. Postacul profesionist. Categorie aproape simpatică. Convins că este spiritual, aruncă la întâmplare câte ceva, replică la vreun articol sau la vreun comentariu, de cele mai multe ori, mai degrabă nostim decât miştocăresc.
5. Anonimul interesat. Omul chiar participă cumva la viaţa comunităţii, se preocupă, postează, pentru că se regăseşte în cele scrise sau pur şi simplu, simte nevoia să le completeze. Poate avea opinii pro sau contra autorului articolului, dar are grijă să le argumenteze. Anonimatul său este conjunctural, determinat nu atât de dorinţa de a se ascunde, ci de chiar specificul Internetului. Nu în puţine cazuri, cei care postează sub diferite pseudonime mi-au scris cu numele real pe adresa de e-mail publicată în ziar. Opiniile lor se constituie uneori în fericite completări aduse articolului.
6. Comentatorul cu răspundere. Sunt foarte puţini. După moda blogurilor, nu doar că scriu cu numele real, dar îşi pun şi fotografia. Sunt revoltaţi de realitate şi sunt pregătiţi să o înfrunte. Cu acest gen de oameni se pot face revoluţii.

18 comentarii la „Comentatorii

  • …dupa cum exista tot atitea tipuri de editorialisti sau opionisti, carora cititorii(ca mai sunt si din astia care inca mai stiu sa citeasca)uneori trebuie sa le inghita manipularea(nu e cazul dvs)alteori gogosile reci si de cele mai multe ori ignoranta!(iarasi nu e cazul dvs)ba de multe ori citesti intr-o uimire absoluta sovinismul unora, xenofobia(sunt sigura ca in Deva stiti la cine ma refer!)…a face journalism inseamna si ca te adresezi, nu mai departe decit celui care-ti cumpara obiectul muncii…sunt ziare(mai sunt!)care te invita sa le accesezi editiile online si mai ales sa scri ceva pentru ca la fiecare accesare reclamele cu pricina aduc banisori ziarului…asa ca, fara bascalie, daca tot dorim o revolutie…sa o incepem prin cuvinte!

  • Se pare ca a avut ecou postarea anterioara 🙂
    Ideea e simpla, Dl Sandu scrie tot felul de pareri (personale si auzite de jur imprejur) ceea ce nu e rau deloc, insa uita sa precizeze si anumite amanunte.
    Ex. intr-un editorial de acum o saptamana sau doua, scria despre spatiile verzi amenajate cu flori (bla bla bla). Frumos ce sa spun, doar ca Devenii vor pali ca sa nu spun vor ramane muti, cand vor afla si cat costa acele flori.
    Asa ca te rog D-le Gruian ca pe viitor sa fi mai precis (ca tot ai facut facultatea de inginerie), si anume sa scrii ceva de genul: uite s-a facut asta si asta…….si a costat atat. Sa decida cititorii daca investitia era neaparata sau daca era rentabila sau mai direct spus sa vada cei ce citesc cam cat costa 1 mp de flori din acele rondouri de flori. Iti garantez ca nu vei avea nici un argument normal si real din punct de vedere tehnic, material sau logic.
    Ce zici ?

  • Ioi, dara si io tat am cujetat unde ma incadrez in asta clasificatie. Spre rusinea mea ma cam incadrez la pct. 1. Desi am o adresa IP unica am o gramada de nick-uri. Si pe masura ce tastez constientizez ca ma fac tot mai destept. Adica de faptul ca sunt prost ca mai comentez. Apropo dl. Sandu, editorialul e un inceput de sustinere a d-nei Olguta in demersul ei de a mai interzice comentariile pe internet?

  • cu respect, cine este d-na Olguta? nu sustin nici un fel de interdictie…

  • Da, cu alte cuvinte numai domnii jurnalisti au voie sa injure, in lipsa unei legi scrise a presei, noi astii, adecalea p.u.l.i.m.e.a, nu mai avem voie nici la comentarii. Ai dracu de nazisti ce sunteti.

  • Nu disperati,domnule Gruian ! Comentariile sint imaginea in oglinda a societatii in care traim si perceptia distorsionata a democratiei care conduce la caderea noastra in propria capcana,fara a avea nevoie nici macar de un „bobirnac stimulativ”.Principiul cel mai puternic,la zi,e:”Cine nu-i cu noi,e-npotriva noastra” sau altfel spus cine nu gindeste ca mine trebuie obstructionat.Am fost binecuvintat cu doi fi si intr-una din zile cel mai mic(25 de ani) imi spunea:”Tata,nici nu-mi vine sa mai ies la un suc,o bere de dragul discutiilor,cu majoritatea prietenilor,fostilor colegi.Astia nu mai stiu decit telefoane,motoare tari(masini,motociclete),sonerii cu manele,…ma inebunesc.Simbata l-am intrebat pe X:Dar tu ce carte ai citit ultima data ? N-a ramas mut,dar am amutit eu cind mi-a raspuns:Da’,la ce-mi foloseste ?”.Brusc,m-am simtit si eu „vinovat” pentru suferinta lui,fiindca a crescut alaturi de valori ale muzicii clasice,dar si rock sau disco sau folk si muzica populara autentica.”Impiedicindu-se” prin casa de autori clasici sau moderni ai literaturii universale,a inceput sa le citeasca.Mi-amintesc ca la virsta de 16-18 ani era foarte incintat dupa lectura lui Irving Stone-„Bucuria vietii” sau cind audiam Pavarotti,Bocelli,Queen,Lennon,Montserrat Caballe,A.Gheorghiu,Felicia Filip,Iris,Pitis,s.a.,s.a.Acum desi e prin formatie profesionala om al tehnicii (inginer proiectant instalatii),nu si-a pierdut „naravurile” copilariei-adolescentei,dar iata-l pus in situatia de a suferi din pricina mediului.Amindoi ne incurajam reciproc cu speranta ca totusi pina la urma numai vinul veritabil nu se acreste.I-as intreba pe contestatarii dvs.(ca un fel de sondaj:.Ca sa se vada ca nu mi-e rusine ca am invatat ceva de la fiul meu.Va doresc „La multe articole !” domnule Alexandru Gruian si aduceti-va intotdeauna aminte ca:”Nu mor caii,cind vor ciinii”.

  • Scuze pentru omisiunea regretabila.Ce i-as intreba pe contestatari ? Citi din voi cititi „Dilema veche” ca sa aveti pretentia ca-l cunoasteti pe domnul Gruian ?

  • Apropos: sa ne dam numele. adresa, nr de telefon, eventual si poza ca stapanii vostri, aia care platesc ziarul…deh, stim si noi cate ceva, sa ne execute, nu? Stapanii vostrii, „oameni” politici care au pe mana institutiile statului ca apoi sa ne concedieze, sa ne trimita fiscul pe cap, politia etc. Nu-i asa? Hai sa fim curajosi! Baaaaaa, bagati-va mintea-n cap, asta e societatea hotilor, a coruptilor, a politicienilor perversi, si tu-mi spui mie sa-mi dau numele? Cred ca citesti degeaba Dilema, fie ea si aia veche….

  • Domnule Johann, in vederea unui proiect pe care am sa vi-l descriu, v-as ruga sa-mi dati datele dvs. de contact pe adresa mea de e-mail, cea publicata in ziar. Va promit ca nu va concediez si nu va trimit fiscul si politia pe cap…

  • Pentru cel care se ascunde sub semnatura „Hai serios?” şi toţi ceilalti ca el, ce se cred destepti si bine informati.
    Ziarul acesta nu are nici un stapan. Are cativa actionari, oameni de afaceri si oameni politici, dar niciunul n-are o majoritate necesara ca sa impuna politica ziarului. Ca urmare, singurii care decid si aproba ce si cum se scrie in Mesagerul hunedorean sunt directorul publicatiei – care este si administratorul cu puteri depline al firmei editoare – si redactorul sef.
    Asa ca, stimati postaci (vorba lui Sandu Gruian!) nu va mai tot dati cu presupusul in aceasta chestiune, deoarece lucrurile sunt foarte clare. Singurii „vinovaţi” pentru lucrurile bune sau rele, pentru cele care va convin sau nu, din acest ziar sunt cei doi amintiti mai sus, dar in primul rand directorul publicatiei.
    Cu stima, M.L.

  • Pai daca stau lucrurile asa, se schimba situatia. Deci aveti actionari oameni politici, nu? Si ei ce spun? Sa-i criticati sau sa-i laudati? Mai oameni buni, ma…ce dracu, se vede de la distanta ca sunteti galbeni cu spini trandafirii. Vindeti castraveti la gradinari????

  • Las-o moarta Lepadatule..de ce nu scri de Molot ca asfalteaza drumuri doar pe hartie…iar in realitate nici zgura nu e pusa? Uite…ti-am dat o idee, investigheaza daca te ti asa mare jurnalist!

  • I-auzi…domnu Lepadatu, i-auzi….n-auzim vreo critica la domnu Molot? Sau e ACTIONAR??? Pariem ca-i sa LEPEZI subiectu asta cu asfaltarile? Asa ca: CE ERA DE DEMONSTRAT, S-A DEMONSTRAT!!! Citesc si altii Dilema Veche, inclusiv pe aia Noua. pariezi?

  • imi e jena de cel care a scris articolul acesta ,nici macar nu si-a dat numele-nimic,deci cum vrei ca eu sa mi-l dau?rusine!
    tara arde si babele se piaptana!

  • AUTORUL si-a publicat foto,semnatura,numele si prenumele.Ce mai doresti,o proba biologica pentru stabilirea ADN-ului ?

  • Nu, dorim un articol antiMolot, antiPNL, antiPSD, se poate? Nu se poate…De ce? Din cauza de actionariat. Eu am o parere personala.Ce ar fi fost inainte de 1990 cca 90% dintre cei care sunt acum jurnalisti? Ar fi fost informatori la militie sau la securitate. Am multiple argumente justificative, dar ma limitez la a spune ca intre un informator platit sa „cante” si un jurnalist platit sa strice imaginea si reputatia cuiva nu este nicio diferenta. Asa ca nu mai punweti placa asta culta, gen „Concert din muzica de Bach”…Ca este asa, uite, de ce cereti un cod de SECURITATE???!!! Ceva reminiscente securistice? Mergeti pe siturile unor ziare mari si nu exista niciun cod de securitate. Faceti asta pentru identificare, nu?

  • Hai inteligentule lepadat…sa te vedem scriind de molot! Dovedeste-ne ca esti un adevarat jurnalist!

  • @Cetatean Liber: ca sa nu mori prost codul de securitate se mai numeste si cod anti spam si are rolul de a impiedeca anumite programe sa introduca automat comentarii care ar putea duce chiar pana la blocarea serverului si acesta ar trebui dus la doctorul veterinar de calculatoare (cum a comentat pe undeva dl. Dr. Firczak)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura