Comemorare fără fanfară

Toboşarul, de doar 12  ani, care dă ritmul fanfarei minerilor şi este nelipsit de la manifestările organizate cu ocazia unor serbări sau comemorări ale ortacilor, n-a mai fost chemat să cânte pentru mineri. Şefii ortacilor au considerat că este prea scumpă fanfara, pentru a respecta tradiţia.
Fanfara minerilor din Vulcan – Valea Jiului are ca toboşar un copil de miner. Cristian Gheţi a ajuns copil de trupă imediat după ce a făcut şase ani, bunicul lui fiind cel care i-a insuflat pasiunea pentru muzică. Deşi este o mână de om, a ajuns un membru important al trupei care alcătuieşte Fanfara Vulcan, iar fără ritmul ţinut de beţele lui, instrumentiştii recunosc că n-ar putea cânta. „Este de bază la toate manifestările unde mergem noi. Este o pasiune a familiei noastre, o moştenire pe care o ducem mai departe cât timp va fi fanfara. Lucrez la mină şi în afara programului, cânt în fanfară la fel ca tatăl meu”, spunea, Gheţi Ludovic (junior), tatăl lui Cristian Gheţi.
Copilul participă la toate serbările organizate de Primăria Vulcan, dar şi la evenimentele minereşti din Valea Jiului la care este chemată fanfara. În anii trecuţi, era nelipsit de la comemorarea ţinută pe 29 noiembrie la EM Livezeni. Anul acesta, cu ocazia manifestărilor de comemorare dedicate ortacilor care în urmă cu exact 32 de ani îşi pierdeau viaţa în subteranul EM Livezeni, şefii minerilor s-au gândit să facă economie. Prin urmare, s-au zgârcit la câteva sute de lei, sumă cu care achitau tariful fanfarei minerilor care intona atât imnul ortacilor, cât şi restul melodiilor dedicate manifestărilor comemorative şi au decis că este mai ieftin să folosească o casetă în loc de fanfară, chiar dacă momentul nu va mai fi la fel de solemn.
Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, spune că, deşi n-a mai cântat ieri la Livezeni, Cristian va fi la post de Ziua Naţională. Atunci, fanfara are un rol esenţial în cadrul manifestărilor, iar micuţul toboşar este o atracţie pentru toţi cei care participă la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. „Veniţi să-l vedeţi pe 1 Decembrie, cum cântă împreună cu fanfara şi defilează”, spune edilul şef al Vulcanului. De fapt, Ziua Naţională este unul dintre momentele de gală la care dă tonul Cristian. Îmbrăcat în uniforma tradiţională a fanfarei, toboşarul dă ritmul în fiecare an imnului naţional, cu care încep manifestările oficialii locali pe 1 Decembrie. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.