Fara bascalie

Colapsul civilizaţiei europene…?

Nu va fi vorba despre calendare mayaşe şi alte speculaţii, ci despre un text pe care l-am primit de la un prieten, text semnat Neagu Djuvara. Întâmplarea face ca tocmai în această perioadă să citesc cartea sa „Civilizaţii şi tipare istorice”, astfel încât cunosc modul venerabilului istoric de a pune problema.
Textul este de fapt un interviu, publicat sub genericul „Sinuciderea europenilor” şi reia într-o cheie rău-prevestitoare teoria lui Djuvara, referitoare la naşterea şi colapsul civilizaţiilor, începând cu cele mai vechi, indiană, chineză, cretană, egipteană, romană, până la cele contemporane – în principal, reprezentate de civilizaţia occidentală, ai cărei exponenţi suntem şi noi, europenii, românii deci.
Pe scurt (cei ce doresc pot să-mi solicite întregul material), Neagu Djuvara spune că Europa este pe o pantă descendentă, că civilizaţia ei se degradează inclusiv prin asaltul alogenilor. Nu detaliez, pentru că sunt teorii ce conţin aspecte delicate, netratabile pe un spaţiu atât de restrâns. Aflată în declin demografic şi cultural, civilizaţia europeană este „exportată” spre spaţii îndepărtate, gen China sau India, unde este adoptată şi modificată, dar tot occidentală rămâne, doar că nu mai sunt implicaţi occidentalii!
Tinerii europeni, spune Djuvara, nu mai au nici un fel de idealuri. Tinerii se revoltă, spune el, doar ca să distrugă, devenind astfel aliaţi cu „invadatorii” din lumea a treia, pe care-i aseamănă cu barbarii ce au produs căderea Imperiului roman. Uniunea Europeană, crede istoricul, este o structură incoerentă, care nu va rezista, asemeni modelului invocat.
Intrarea României în Europa a fost benefică, spune Neagu Djuvara, dar s-a produs prea târziu. Oricum, spune el, românii au fost mereu condamnaţi să se realizeze în străinătate, singurul spaţiu unde au putut să-şi valorifice cu adevărat creativitatea. În acelaşi timp, crede că tinerii plecaţi ar trebui să se întoarcă, pentru a crea o nouă elită intelectuală în România. Ei nu vor salva ţara, a cărei soartă este legată strâns de cea a Europei, dar vor întârzia procesul de degradare a societăţii româneşti în ansamblu, care şi ea suferă de prăbuşire demografică şi înlocuire a generaţiilor cu altele, care din păcate, nu mai sunt capabile să susţină performanţa.
Sunt opiniile sale. Cu o mare parte din ele sunt de acord. Peste criza europeană, până una-alta, se suprapune cea a noastră, prezentă, din care cauză nu mai avem timp şi chef să vedem contextul.
Suntem prea pesimişti…?

5 comentarii la „Colapsul civilizaţiei europene…?

  • In aceasta privinta , eu nu sunt asa de pesimist.
    Dimpotriva, consider ca , declinul european in ce priveste populatia si ocupatia constituie o oportunitate foarte buna pentru populatia calificata a Romaniei si in special pentru cei tineri.
    Spun si sustin acest lucru in special avind la baza veniturile substantiale ce se pot obtine pe piata muncii din tarile mai avansate. Apoi, este incontestabil, modul de viata, conditiile de civilizatie, educatia si chiar atitudinea fata de societate. Atitudine care la conditiile societatii romanesti actuale, este una care, nici nu gasesc foarte repede cuvinte, sa o exprim.
    Cit despre „salvarea tarii” de care vorbeste reputatul Neagu Djuvara…..
    Cred ca nu am ajuns inca la virsta la care sa-mi pun astfel de intrebari, pe de o parte, iar, pe cealalta ca sa fiu mai transant,nu-mi fac nici prea multe probleme. Tara asta vietuieste de citeva secole bune, a trecut prin greutati si mai mari. Vinzoleala din zilele noastre nu face nici extractia unui premolar. Pina la „maseaua de minte” mai este, acolo doare mai tare….!!!!!!

  • am fost pasionata de studiile referitoare la civilizatia europeana in special acum cu rabufnirea aceasta de nationalism si rasism, dar ce se intimpla in tarile Magrebului, revolutiile de acolo, dictatorii par sa cada asta si pentru ca tinerii, emigrind masiv in Europa acum poate isi doresc sa se intoarca acasa, s-au cam dus miturile cu doctori sau ingineri magrebini, spalatori de vase la Paris da cu casa si masina decit doctor sau inginer in Tunisia, dar fara serviciu…este complicat sa apreciezi ce poate urma dupa o criza profunda si mai ales cu isi aleg diferite natiuni sa iasa din asta…ce va fi din Europa daca se intorc milioanele de magrebini acasa? noi mai intram in calculele cuiva?

  • Nu pot sa fiu de acord ca civilizatia chineza a avut vreun colaps. Informati-va, ganditi mai profund si analizati conceptia lor taoisata despre viata, medicina traditionala paracticata si in prezent pe scara cvsitotala si preluata partial de intreaga lume, scrisul lor preluat si de alte popoare din jur etc. Acestea dainuie de milenii si nu au fost inlocuite ci perfectionate.
    Cucerirea mongola nu a schimbat nimic in china, dimpotriva, cuceritorii au preluat stilul de viata al autohtonilor.
    Bucataria lor si modul de combinare al alimentelor sunt pastrate din antichitate si sunt raspandite in intreaga lume. Mai sunt si alte aspecte dar cred ca cele expuse sunt suficiente pentru aici.

  • Observatie corecta, daca analizam ansamblul.
    In cartea sa, Civilizatii si tipare istorice, Djuvara vorbeste insa de civilizatii chineze succesive, pe model colaps-renastere. Pentru noi, de aici, China pare un conglomerat relativ uniform. De-a lungul mileniilor insa, populatii deosebite ca etnie, amplasare geografica si cultura au dat nastere la civilizatiile succesive de care vorbeam.
    Desigur ca au influentat puternic lumea, asa cum au facut-o si romanii, de exemplu – alfabet, raspandirea crestinismului, etc. Dar in esenta China se afla acum sub o puternica influenta occidentala, care le va modifica radical modul de viata.

  • Eu unul nu mai prea cred in visul frumos numit Uniunea Europeana. Sau mai precis, in „viitorul luminos” al Uniunii. Nu pentru ca as fi dezamagit ca roman de avantajele obtinute prin intrarea in UE. De altfel, atata timp cat aceasta structura exista, ramanera noastra pe dinafara ar fi avut efecte negative. Nu suntem o tara puternica -economic si ca stat democratic- ca sa ne fi permis aceasta. Cred insa ca se fac eforturi serioase chiar din partea membrilor „de vaza”, ca aceasta structura sa functioneze, rezonabil, in continuare. Sigur, pare imposibil sa se mai revina la ceea ce a fost mai inainte. Poate numai asa pare. Ce se va intampla totusi in viitor? Poate Uniunea va fi devorata din interior? Poate omenirea va avea puterea sa revina la civilizatie, nu doar tehnologica care tot avanseaza? Pare mai mult ca ar fi un trend descendent.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura