Coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la guvernarea țării, nu se abate de la planul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara

Sub pretextul „decarbonării”, care pre­vede ca până în anul 2035 emisiile de CO2 să se reducă la 55%, se fac pași clari de în­chidere a unor grupuri energetice și a unor exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Complexului Energetic Oltenia (CEO) și Companiei Naționale a Uraniului (CNU).
Consiliul Județean Hunedoara a solicitat, de mai multe ori, preluarea Termocentralei Mintia în vederea modernizării și asigurării func­ționării, precum și a păstrării tuturor lo­curilor de muncă, dar aceste solicitări au fost ignorate. Ministrul Energiei, Virgil Po­pescu, în loc să discute cu autoritățile din ju­dețul nostru și să contribuie la repunerea în funcțiune a Termocentralei Mintia, aflată în administrarea CEH, discută închiderea cu oficialii Comisiei Europene și afirmă că aceș­tia sunt „plăcut surprinși” că ter­mo­cen­trala Mintia e închisă de luni bune. Guvernul Cîțu, prin Ministerul Energiei, ignoră pre­ve­de­rile Ordonanței nr. 60/2019 care permit înființarea Complexului Energetic Valea Jiului și darea în plată a Termocentralei de la Mintia către Consiliul Județean Hunedoara, astfel încât activele viabile ale CEH să ră­mână în proprietate publică.
Același ministru al Energiei, susține că Min­tia nu poate funcționa din cauza con­di­ți­i­lor de mediu și, cu toate acestea, deși există soluția tehnică, a blocat trecerea pe un alt tip de cărbune, Indo 4200 cu sulf redus. Ba mai mult, a pompat milioane de lei din bugetul statului în salariile angajaților, în loc să investească în echipamente de reducere a poluării sau în retehnologizare.
La fel cum multe alte legi sunt încălcate de actuala Coaliție de guvernare, se încalcă și prevederile art. 1 și art. 3 lit. m) din Legea nr. 31/1991 și se duce o politică de vul­ne­ra­bilizare a Sistemului Energetic Național, prin renunțarea la capacitățile de producție ale energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacități care pot opera in­diferent de condițiile meteorologice.
Termocentrala de la Mintia face legătura între sistemul energetic românesc și cel al Uniunii Europene. De mare capacitate, această termocentrală poate asigura peste 10% din necesarul de energie electrică a Ro­mâniei, dar este clar faptul că în spatele acestei politici de demolare a ter­mo­cen­tralei se ascunde incompetența celor care con­duc pompieristic destinele țării. Pentru coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la gu­vernare, nu contează faptul că devenii, în plină iarnă, au rămas fără apă caldă și căl­dură și că școlile s-au închis, nici că mii de salariați din domeniul energetic rămân fără locuri de muncă, nici că devenim de­pen­denți energetic. Contează doar să scrie cea mai neagră pagină din istoria energetică post-decembristă a României.
În cadrul Comisiei pentru industrii și ser­vi­cii, în Plenul Parlamentului și în toate în­tâl­nirile cu factorii decidenți din domeniu, de nenumărate ori, am atras atenția asupra dezastrului care se generează în județul Hu­ne­doara și în Sistemul Energetic Național ca urmare a acțiunilor actualei coaliții. Din pă­cate, orice demers efectuat contravine in­te­reselor Dreptei care a aruncat și menține în haos întreaga Românie, iar acest lucru va fi o povară greu de suportat pentru toți ro­mânii.
Fac din nou un apel la decidenții din Coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la gu­vernare, să reevalueze situația Termo­cen­tralei de la Mintia, să ia în considerare toa­te soluțiile tehnice propuse de Consiliul Județean Hunedoara și, în loc să distrugă de­finitiv această capacitate, să vină cu so­luții tehnice viabile pentru a opri un dezastru ireversibil!
Se poate, soluții există, aștept o voință po­litică în favoarea României și a românilor!

Ilie Toma,
deputat PSD de Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

16 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

16 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

16 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

16 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

18 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

18 ore ago