Cioban atacat de urs în Retezat

15 iulie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

 

Tânărul de 17 ani, ucenic la o stână din Retezat, atacat de urs, a fost internat în spital şi este în afara pericolului. Acesta are nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale pentru a se reface.
Câinii, foarte importanţi
Adolescentul a fost muşcat de un urs la o stână de sub Vârful Zlata din Retezat, după ce a încercat să sperie animalul care venise la oi. Ciobanii au auzit zgomote şi au ieşit afară din stână, în încercarea de a speria animalul. Tânărul a dat peste urs şi l-ar fi luminat cu lanterna, iar animalul speriat l-a atacat. ”Atacul animalului s-a produs la stâna Secări, de sub Vârful Zlata. Cel mai probabil, ciobanul a încercat să sperie ursul, moment în care a fost atacat. Un coleg al acestuia a anunţat incidentul în jurul orei 4.30, după ce a reuşit să ajungă într-o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Avem punct de permanenţă la Refugiul Salvamont Zănoaga, s-a dus echipa de acolo la stână şi a acordat primul ajutor victimei, care are gamba dreaptă sfârtecată”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Salvamontiştii au solicitat intervenţia unui elicopter SMURD de la Târgu Mureş pentru ca victima să poată fi transportată în siguranţă la spital şi să primească rapid îngrijirile medicale necesare, altfel ar fi trebuit să-l ducă pe tânăr pe un traseu foarte dificil, de circa cinci ore. Ciobanii cu experienţă spun că urşii coboară la stână dintotdeauna şi de cele mai multe ori sunt goniţi de câini. ”Totul depinde de cât de buni sunt câinii şi de numărul lor. Ursul vine de când lumea şi pământul la stână, nu e ceva de mirare. Dacă ai câini buni îl pune pe fugă imediat. Tu nu te bagi în gura lui, e un animal de 400 de kilograme”, spune Ionel Stâmb, cioban la o stână din Parâng. (M. Gânju)

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Festivalul Dinozaurilor 2017, trei zile de evenimente în weekend

Adriana Clej     Începând de azi, vineri 14 iulie, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului va avea loc cea...

Festivalul Luminii, la Deva

Mâine, sâmbătă, începând cu ora 18.00, în Parcul Cetăţii din Deva va avea loc a VII-a ediţie a Festivalului Luminii....

Ce a descoperit o tânãrã din Israel în judeţul Hunedoara

Yuval este o tânără din Israel, care a petrecut recent câteva zile în judeţul nostru, printre membrii Clubului Lions Deva-Sarmizegetusa....

Închide