Cine vrea ca Termocentrala Mintia să nu mai funcţioneze?

Sorina Popa

Ca la noi la nimenea! Săptămâna trecută, prefectul Călin Marian a avut o întâlnire cu mi­nerii din Valea Jiului, unde s-a discutat despre aprovizionarea cu cărbune a Termocentralei Mintia, iar ieri, obiectivul economic a fost oprit. Cu toate astea, conducerea Complexului Energetic Hunedoara rămâne în funcţie.

La mila celor din Valea Jiului
Motivul? Lipsa cărbunelui. Să fie vorba de sabotaj? Cine plăteşte pentru că mii de apar­tamente din municipiul Deva nu au apă caldă şi căldură? Şi, că termocentrala nu poate pro­duce curent electric. Liderul sindical Cristian Iştoc susţine că în Portul Constanţa sunt zeci de tone de cărbune, care ar putea fi adus la Mintia. Da, este adevărat, dar cineva trebuie să plătească acest cărbune. Una peste alta, ter­mocentrala pare că se va închide singură, dacă nu pune lacătul pe ea Comisia Euro­pea­nă sau dacă nu o preia Consiliul Judeţean.
Joaca asta, cu oprirea centralei, apoi repor­nirea ei, costă mult. Directorul termocentralei, Mircea Birău, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că , în general, cei din Valea Jiului, anunţă un grafic cu livrarea de cărbune. “Fiind în aceeaşi societatea şi minele de acolo şi Termocentrala Mintia, nu avem un contract pentru livrarea cărbunelui. În aceste zile, am pri­mit jumătatea din cantitatea solicitată. Noroc că e cald afară, am redus parametrii apei calde, pentru a asigura încălzirea apar­ta­mentelor din Deva. Sperăm să repornim cen­trala miercuri sau joi”, a spus Mircea Birău, di­rectorul Termocentralei Mintia.
Până atunci, mii de apartamente din muni­cipiul Deva sunt fără căldură şi apă caldă.

Fond pentru asigurarea combustibilului
„Termocentrala a fost oprită la zero din lipsă de cărbune. Nu se mai livrează nici agent ter­mic către municipiul Deva. Oamenii sunt foar­te nemulţumiţi. Soluţia este la Guvern, să deblocheze urgent un fond pentru asigurarea combustibilului”, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Soli­da­ritatea, de la Termocentrala Mintia.
Potrivit liderului sindical, pentru repornirea in­stalaţiilor cel mai rapid se poate asigura gazul metan. Cristian Iştoc a adăugat că în por­tul Constanţa s-ar mai afla 50.000 de tone de cărbune, însă combustibilul trebuie plătit pen­tru a ajunge în depozitele termocentralei. Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei sin­dicale a menţionat că, după oprirea instala­ţiilor, este nevoie acum şi de reactivi pentru demineralizarea apei folosite în cazanele turbinelor. Este pentru a treia oară, în ultimele şase luni, când termocentrala Mintia s-a oprit din cauză că nu mai are stocuri de cărbune, sus­ţin sindicaliştii. Termocentrala Mintia asi­gură şi agentul termic pentru instituţiile pu­blice şi circa 4.000 de apartamente din mu­nicipiul Deva.
Termocentrala face parte din Complexul Energetic Hunedoara şi numără circa 700 de angajaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
La primăvară începe reamenajarea Centrului vechi al Devei

Adriana Năstase Lucrările de reabilitare a centrului vechi din municipiul Deva ar putea începe în luna aprilie în situaţia în

Centrul de Formare MAI Orăştie şi-a prezentat raportul pe anul 2020

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, a participat astăzi la pre­zen­tarea Ra­portului de evaluare a rezultatelor ac­ti­vităţilor desfăşurate de către

BOX. Cupa României pentru tineret la Brăila

Ediţia din acest an a întrecerilor din cadrul tradiţionalei competiţii Cupa României la box masculin pentru tineret, competiţie orga­ni­zată de

Închide