ActualitateFlash

Cine şi de ce bagă beţe-n roate companiei Deva Gold SA?

Sorina Popa

În această perioadă, mai mult ca oricând, cetăţenii sunt îngrijoraţi din cauză că există varianta să-şi piardă locul de muncă. Nu din cauza prestaţiei proaste, ci din cauza pandemiei de noul virus, care a afectat multe companii româneşti şi nu numai. Din acest motiv, fiecare loc de muncă este important şi se poartă o adevărată bătălie, managerii fac tot ce pot să nu dea angajaţii afară. Ce faci însă când oamenilor li se pun beţe-n roate şi sunt nevoiţi să dea sute de salariaţi în şomaj? Unde sunt guvernanţii care susţin că mediul privat este prioritar şi trebuie susţinut cu toate forţele?

Instanţele i-au dat dreptate
MESAGERUL HUNEDOREAN vă relatează în cele ce urmează cum o companie care a plătit la stat zeci de milioane de euro pe avize, autorizaţii, licenţe şi tot felul de alte documente, să fie împiedicată frecvent să-şi continue activitatea. Compania Deva Gold SA nu mai are nevoie de nici o prezentare. Mai întâi, activiştii de mediu au reuşit să blocheze proiectul aurifer de la Certeju de Sus al acestei companii. Este ştiut că miliardarul american George Soros finanţează acţiunile în toată lumea pentru blocarea proiectelor la care nu este şi el parte. Deva Gold a fost atacată în multe procese, dar de fiecare dată a dovedit că respectă legea.
Acum, o altă problemă riscă să ducă la concedierea a aproape 200 de salariaţi de la această firmă. În plus, alte sute de la societăţi care colaborează cu compania Deva Gold vor păţi la fel. Se întâmplă în judeţul nostru. Despre ce este vorba?
„Murim cu dreptatea-n mână“
„Societatea Deva Gold, în baza legislaţiei în vigoare, are o licenţă de exploatare de 20 de ani pentru perimetrul Certej. Conform legilor din România, pe lângă aur, în urma lucrărilor de cercetare, s-a identificat în perimetrul SC Deva Gold şi andezit. Am făcut o analiză economică, iar pentru ca proiectul să fie viabil, având nevoie de milioane de tone de piatră la diferite lucrări în judeţ, nu puteam decât să exploatăm andezitul de la Certej. În urma lucrărilor efectuate, a cercetărilor făcute, am cerut licenţă de exploatare pentru andezit şi omologarea lui. Am identificat o zonă, dar ong-iştii au blocat Planul Urbanistic Zonal. Fiind blocaţi, ca să nu trimitem oamenii acasă, am identificat în altă zonă andezitul, tot în perimetrul nostru. Şi am decis să vindem andezitul, ca sursă financiară pentru societatea noastră. De 20 de ani plătim taxă de exploatare, suma fiind până acum de peste 10 milioane de lei. Pe lângă taxa de exploatare, am plătit redevenţa la andezit, plus garanţiile de mediu, care nu ne-au fost încă restituite de statul român, de 6,5 milioane de lei”, a declarat managerul general al SC Deva Gold SA, ing. Nicolae Stanca (foto).
„Noi nu avem nimic împotrivă ca o altă societate să exploateze andezitul lângă perimetrul deţinut de noi. Dar, de exemplu, societatea Intralpin ne reclamă că suntem ilegali, că nu avem dreptul de exploatare. Deşi am plătit taxe peste taxe. Noi nu deţinem toată comuna Certeju de Sus. Toate procesele pe care le avem ne-au fost intentate de cei de la Intralpin. Acum, această societate ne-a reclamat din nou la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Din această cauză, ne-a fost oprită activitatea, nu mai putem exploata andezit. Noi avem documentaţia depusă pentru omologare de mai multe luni, pentru andezitul din noul perimetru. Cei de la Agenţie interpretează că e nevoie de omologare. Asta este. Nu avem nimic cu nimeni. Dar, toate instanţele ne-au dat dreptate. Însă, murim cu dreptatea în mână. Suntem forţaţi să dăm oameni afară”, a declarat managerul general al SC Deva Gold SA, ing. Nicolae Stanca.

În sfârşit, i-a convins pe membrii comisiei să vină la şedinţă
Contactat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Nicolae Turdean, susţine că nu s-a putut ţine comisia de omologare a andezitului pentru perimetrul societăţii Deva Gold din cauză că nu s-au putut convoca membrii acesteia. Documentaţia respectivă a fost depusă de Deva Gold în urmă cu trei luni, dar cei de la ANRM motivează că este un rector în comisie şi e greu să-l aduci pe respectivul la şedinţă. Întrebarea este, atunci de ce mai plătesc firmele taxele către stat, milioane şi milioane de euro, dacă cei din aparatul statului nu mişcă un deget pentru ca lucrurile să funcţioneze. Cum să răzbeşti în acest cerc vicios de care nu mai scăpăm? După ce am luat legătura cu preşedintele Nicolae Turdean în repetate rânduri, ieri, el a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că a reuşit într-un final să-i convingă pe membrii comisiei cu pricina să vină la şedinţă.

Va face o interpelare
MESAGERUL HUNEDOREAN a întrebat-o ieri pe senatoarea Carmen Hărău, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o după lansarea proiectului PNL de reconstrucţie a ţării, dacă consideră că firmelor li se pune pumnul în gură de către funcţionarii din Capitală, având în vedere ceea ce se întâmplă cu proiectul Deva Gold. „Am primit informarea în ceea ce priveşte situaţia companiei Deva Gold. Voi face o interpelare, să vedem ce se întâmplă la Agenţia Naţională de Resurse Minerale”, a afirmat parlamentarul liberal.

Susţine păstrarea locurilor de muncă
Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat pentru cotidianul nostru, că a aflat despre problema pierderilor locurilor de muncă de la Deva Gold şi, ca lider al PNL, susţine că lucrurile trebuie rezolvate rapid şi cu respectarea legii. „Militez pentru menţinerea fiecărui loc de muncă. Ne batem pentru fiecare în parte, nu e normal ca societăţile să fie nevoite să dea afară salariaţi, după ce au plătit la stat sume enorme, din cauză că nu primesc în timp util aprobările”, a spus edilul şef al Devei.

2 comentarii la „Cine şi de ce bagă beţe-n roate companiei Deva Gold SA?

  • Trebuia sa scrieti la inceput de articol ca ati luat bani pentru lobby. Sorina e o javra la faza asta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura