Categories: Actualitate

Cinci lideri sindicali, în greva foamei

Maximilian Gânju

Ortacii de la minele Lupeni, Lonea şi Vulcan, componente ale Complexului Energetic Hunedoara, sunt în fierbere, iar schimburile de la Lupeni au refuzat să coboare la locurile de muncă din subteran.
Minerii sunt nemulţumiţi de situaţia economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara şi de măsurile de reducere a săptămânii de lucru pentru personalul auxiliar. Aceştia acuză actuala conducere că nu are un program coerent prin care să redreseze compania şi nici nu este dispusă să stea de vorbă cu angajaţii, dar mai ales să dea explicaţii în legătură cu viiitorul lor.
”Vor explicaţii din partea conducerii CEH, care nu doreşte să vină în sălile de pontaj la Lupeni, în ce priveşte situaţia în care se află exploatarea. Oamenii nu au cu ce lucra, nu au piese de schimb, echipamente, ori alte componente. Minerii au cerut demisia conducerii CEH, pentru că nu a respectat contractul colectiv de muncă, nu a respectat nici minimul de materiale pe care ar trebui să ni-l asigure ca să ne desfăşurăm activitatea. Oamenii strâng semnături pentru demisia conducerii” a declarat Ion Ciubotaru, secretar al Sindicatului ”Muntele”.
Circa 200 de mineri de la Lupeni, sătui să stea în faţa exploatării miniere, în jurul prânzului, au plecat pe jos către Petroşani, dar s-au oprit în faţa Primăriei Lupeni şi au cerut ca şefii CEH să vină şi să discute cu ei. ”Pe luna ianuarie, există riscul ca veniturile oamenilor să scadă cu circa 27 la sută. În plus, dacă se va intra în insolvenţă, nu există siguranţa că actualul contract colectiv de muncă va fi respectat”, a mai spus Ciubotaru. Pe de altă parte, surse bine informate susţin că protestele au şi un alt motiv în afara celui legat de situaţia economică a societăţii. Unii lideri de sindicat ar avea unele interese personale pentru care îşi îndeamnă oamenii să protesteze şi să ceară demiterea actualei conduceri a CEH.
La un moment dat, minerii de la Lupeni au acceptat să revină în sala de apel a subunităţii miniere, însă în ciuda discuţiilor cu directorul adjunct al CEH, Petre Nica, aceştia nu au coborât în subteran. Aseară, la închiderea ediţiei, alţi mineri (n.r. schimbul III) ar fi trebuit să intre în producţie, dar şi aceştia au rămas în sala de apel. Minerii spun că s-au solidarizat cu colegii lor şi vor protesta până când li se vor satisface revendicările. Totodată, cinci lideri sindicali, cărora li s-au alăturat şi cinci mineri de la Lonea şi Vulcan, au intrat în greva foamei şi protestează în curtea CEH. Vasile Păduraru, unul dintre cei cinci lideri sindicali protestatari, a declarat că va rămâne în greva foamei până la demisia actualei conduceri de la Complexul Energetic Hunedoara, acuzată de incompetenţă. Mai mult,  protestatarii îl acuză pe fostul lor lider, Petre Nica, actualmente director în cadrul companiei, că a făcut presiuni pentru ca aceştia să intre în subteran.

Mesagerul Hunedorean