Reportaj

Cimentiştii de la Chişcãdaga şi-au serbat ziua profesionalã

Magdalena Şerban07 cimentisti

Ieri, pentru a 23-a oară consecutiv, lucrătorii Fabricii de Ciment din Chişcădaga şi-au sărbătorit ziua profesională. Evenimentul a avut loc la Deva Mall şi a adunat toată suflarea întreprinderii, conducerea petrecând cot la cot cu salariaţii, prietenii şi invitaţii lor. Ca de fiecare dată, le-au fost alături şi reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene.
Distracţia sudează echipa
„Ziua Cimentistului” a fost stabilită la aniversarea unui secol de la fabricarea primei cantităţi de ciment românesc, în anul 1890, la Brăila. Primele două ediţii, mai precis din anii 1992 şi 1993, nu au fost serbate într-un mod anume. Ideea de a celebra această zi sub o formă mai antrenantă s-a materializat abia în 1994. Ieri, petrecăreţii au dat frâu liber distracţiei, pentru a 23-a oară. S-au depănat amintiri, s-au făcut urări, s-au trecut în revistă evenimente marcante, dar mai presus de orice, s-a dansat şi s-au fredonat refrenuri de toate genurile. Lumea a lăsat deoparte problemele profesionale şi preţ de o zi s-a concentrat doar pe socializare şi bună dispoziţie.
„Indiferent de patronat, toate fabricile de ciment din ţară îşi serbează ziua. Iniţial, am ţinut-o vara, sub formă de serbare câmpenească, dar am hotărât să începem să o celebrăm la fel ca şi colegii din Federaţia Cimentiştilor din România, în octombrie. O organizăm cu scopul de a ne ştii mai bine între noi, pentru că, la final, să formăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului. În momentul acesta, la Chişcădaga sunt 214 angajaţi, lor alăturându-li-se cei care lucrează în regim de subcontractare, pe platformă. Astăzi (n.r ieri), aici, petrec peste 300 de persoane. Având familiile alături, e mai uşor să ne cunoaştem mai bine”, a precizat liderul Sindicatului Cimentul Deva, Dorin Negrilă (foto). 07 negrean
Carpatcement nu numai că pune o pâine zilnică pe masa multor familii din Deva şi din comunele Şoimuş şi Băiţa, dar asigură şi bani la bugetele locale de pe urma taxelor şi impozitelor achitate şi oferă o serie de ajutoare sub formă de materiale de construcţii destinate lucrărilor edilitare ori sponsorizări de ordin financiar, pentru
diferite programe de modernizare sau organizări de evenimente. De asemenea, „Acces la Educaţie”, „Ora de voluntariat” şi programul de ucenicie reprezintă  o altă parte din acţiunile implementate de fabrică.
Rezultate peste planificări
„Evenimentul nostru atestă o tradiţie în industria cimentului. Ţinem la astfel de manifestări, deoarece ele realizează şi o coeziune interumană şi o socializare între noi şi autorităţile locale. Unul din punctele noastre  importante în desfăşurarea activităţii este şi o bună convieţuire. Dacă ar fi să mă refer la 2015, pot spune că este un an cu realizări şi sperăm să fie mai bun decât 2014. Estimăm un procentaj de 102 la sută la ceea ce înseamnă producţie de ciment realizată, deci cu două procente peste program. Singura variabilă pentru 2016 rămâne piaţa de desfacere. Pe orizontală, o fabrică de ciment dă de lucru la câteva sute de oameni. Aici mă refer la flux de producţie, livrări, aprovizionare, maşini, vânzări, adică tot ce implică sistemul”, a arătat Mircea Bobora (foto), directorul general al CarpatCement Deva.  07 bobora
O achiziţie notabilă a Grupului Heidelberg
Trebuie menţionat că HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori germani din România, având activităţi în domeniul producţiei de ciment, betoane şi agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton şi Carpat Agregate. Fabrica de ciment de la Chişcădaga s-a înfiinţat în 1972 şi a intrat în funcţiune în 1976. Capacitatea sa de producţie autorizată este de 1,65 milioane de tone de ciment pe an. Carpatcement Holding a preluat această fabrică în anul 2000, iar de atunci s-au realizat investiţii de mediu în valoare totală de 12,5 milioane de euro.
Pe de altă parte, în materie de noutăţi, grupul HeidelbergCement a anunţat achiziţionarea unui pachet de 45 la sută din acţiunile Italcementi S.p.a. Valoarea achiziţiei se ridică la 1,67 miliarde de euro şi ar putea fi demarată începând cu 2016, după obţinerea tuturor aprobărilor de la instituţiile pentru gestionarea concurenţei din Europa şi Statele Unite. După acest pas, Heidelberg va iniţia o ofertă de răscumpărare a tuturor acţiunilor la un preţ per acţiune egal cu cel de achiziţie. Astfel, valoarea totală a tranzacţiei ar putea atinge 3,7 miliarde de euro. Preluarea grupului italian va crea un nou lider mondial pe piaţa agregatelor, al doilea mare producător de ciment şi al treilea producător de mix-uri de ciment. În acest mod, Heidelberg îşi va întări poziţia pe pieţele din Italia, Franţa şi America de Nord.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura