CFR, condamnată în cazul femeii mutilate în gara din Subcetate

5 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

Magistraţii au condamnat Compania Naţională de Căi Ferate la peste un milion de lei amendă şi despăgubiri de sute de mii de euro. Totodată, instanţa a mai obligat transportatorul feroviar de stat şi la afişarea sentinţei în toate staţiile sale din ţară. Condamnarea vine după tragedia petrecută în Staţia CFR Subcetate, unde o femeie a rămas fără un braţ.
Judecătoria Haţeg a ajuns la final cu dosarul de judecată în care CFR SA a fost învinuită de vătămare corporală din culpă. Magistraţii au decis să oblige CFR la 1.200.000 de lei amendă şi afişarea hotărârii definitive de condamnare, în extras – dispozitivul, în toate staţiile C.F.R. de pe teritoriul ţării, pentru o perioadă de trei luni. Transportatorul feroviar trebuie să plătească şi despăgubiri către victimă. Astfel, femeia mutilată va primi suma de 1.000 de lei, sub formă de prestaţie lunară, de la data producerii prejudiciului (14.09.2014), până la încetarea stării de nevoie, respectiv protezarea, cu aplicarea dobânzii legale pentru fiecare prestaţie. Totodată, victima primeşte şi daune materiale în cuantum de 116.064,19 de euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii. Cea mai mare sumă pe care ar urma ca CFR să o achite este reprezentată de despăgubirile morale către victimă, respectiv 300.000 de euro. Unităţile spitaliceşti în care a fost internată victima vor primi despăgubiri de peste 10.000 de lei, au mai decis judecătorii.
Tragedia în urma căreia o femeie a ajuns sub roţile unui tren în Staţia CFR Subcetate a avut loc în toamna anului 2014. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată Compania Naţională CFR sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În rechizitoriul întocmit în cauză, anchetatorii au reţinut că, la data de 14 septembrie 2014, în jurul orelor 00.27, în staţia de cale ferată Subcetate, din judeţul Hunedoara, a avut loc un accident de trafic feroviar, în urma căruia unei persoane i-a fost amputat membrul superior stâng.
„Din probele administrate în cauză a rezultat că, după ce s-a informat în prealabil în staţie cu privire la linia la care urma să sosească trenul pe care îl aştepta, persoana vătămată s-a deplasat către linia respectivă, traversând alte trei linii de cale ferată. Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, călătorii nu au văzut platforma pe care trebuiau să aştepte trenul, oprindu-se înainte de a ajunge la aceasta, între două linii de cale ferată. Persoana vătămată, împreună cu alte şase persoane, surprinsă de trecerea simultană a trenului de călători pe care îl aştepta pe o linie şi a unuia de marfă pe cealaltă, din cauza curenţilor de aer provocaţi, s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ, cu braţul stâng peste firul din dreapta al unei linii, astfel încât roţile trenului i l-au amputat. De asemenea, ca urmare a trecerii trenului, alte două persoane au căzut la pământ, iar celelalte s-au dezechilibrat“, susţin procurorii.
Potrivit acestora, „accidentul s-a produs ca urmare a faptei inculpatei Compania Naţională CFR S.A. de a nu realiza în staţia de cale ferată Subcetate indicatoare de orientare a călătorilor, astfel încât aceştia să poată identifica peroanele şi platformele corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată, aşa cum compania era obligată“. Totodată, aceştia au stabilit că staţia CF Subcetate nu deţinea autorizaţie de funcţionare şi nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, funcţionând ilegal. Sentinţa Judecătoriei Haţeg nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de ambele părţi.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Călcat în picioare de propriul frate

Doi fraţi din Petroşani, amândoi pensionari, s-au luat la bătaie şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a-i calma....

Jefuit în tren

Un tânăr de 23 de ani, din Petroşani, a rămas fără actele de identitate şi portofelul cu bani într-un tren...

Patru ani de închisoare pentru tâlhărie

Un recidivist de 28 de ani, din Hunedoara, care a bătut un pensionar de 70 de ani, I-a lăsat aproape...

Închide