Cetăţile dacice, la mâna guvernului

Carmen Cosman

Premierul Emil Boc a promis sprijin în acţiunea de predare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, în urma discuţiilor purtate în acest sens cu prefectul de Hunedoara. La ora actuală, cetăţile dacice sunt doar parţial administrate.

Patrule de jandarmi

Ministerul Culturii încearcă să găsească soluţii pentru preluarea în administrare a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Autorităţile judeţene au făcut un draft de proiect de hotărâre de Guvern, în urma discuţiilor purtate cu factorii responsabili, dar, între timp, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-a dat seama că nu are cadru legal. Problema este că acest complex istoric se află în interiorul Parcului Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, inclus în situl protejat Natura 2000. La preluarea cetăţilor în administrare, parcul ar trebui desfiinţat şi, ulterior, reînfiinţat, ceea ce este mai dificil de pus în practică. Pentru a rezolva problema administrării cetăţilor, prefectul de Hunedoara i-a cerut şi sprijinul premierului, în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o în judeţul Hunedoara. „Am reluat discuţiile cu ministrul Culturii, dar şi cu premierul, în vederea găsirii unor soluţii la nivel guvernamental. Problema cea mai mare este că există acel parc naţional, cuprins în Natura 2000”, a explicat prefectul de Hunedoara. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt administrate acum de reprezentanţii Parcului Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, dar aceştia au grijă mai mult de partea de mediu. În rest, există o echipă de jandarmi, care patrulează în zonă, pentru a descuraja braconajul arheologic.
Preluarea cetăţilor în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara ar fi dus la o mai bună administrare a acestor vestigii extrem de importante şi ar rezolvat şi problema căilor de acces, ce ar fi putut fi reparate cu fonduri europene. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost reparat din bani de la bugetul judeţean, însă, sumele au fost insuficiente pentru a fi şi asfaltat, iar ploile au spălat din nou terasamentul.

2 comentarii la „Cetăţile dacice, la mâna guvernului”

  1. Din nou guvernul da dovada de incompetenta !
    Sfertodocti care fac scoala/practica pe Poporul Roman :)))

  2. E stupid ce se intampla. Cum adica „premierul a promis sprijin…”? Pai nu de nici doua saptamani acelasi premier a semnat o hotarare de guvern prin care NU se accepta cedarea cetatilor dacice? Despre ce vorbim aici?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.