ActualitateComunitate

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, închisă pentru o zi

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă mâine, 6 apri­lie, pentru public, deoarece, în acea zi, ad­mi­nistraţia sitului arheologic are planificată tăierea a doi fagi aflaţi într-o stare de de­gra­dare avansată, pe terasa a patra.
„Demersul este impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât in­tegritatea vizitatorilor sitului – arborii se află pe traseul principal de vizitare, cât şi ves­tigiile din imediata vecinătate a arborilor”, a in­for­mat vineri Administraţia Sarmizegetusa Regia.
Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trun­chiu­rilor şi crengilor vor fi efectuate manual, pen­tru a reduce la minim riscurile afectării ves­tigiilor arheologice.
„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pen­tru stabilitatea terenului, inclusiv a tera­selor pe care au fost ridicate diverse con­strucţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare, din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Că­derile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol”, a notat, pe pagina de Facebook, Adminis­tra­ţia sitului Sarmizegetusa Regia.
În prezent, turiştii pot vizita fosta capitală a regatului dac în fiecare zi, între orele 09,00 şi 18,00, cu precizarea că ultima intrare în sit se va face cu o jumătate de oră înaintea închiderii.
Programul va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura