Cerealele străbunicilor… sănătate

Simona Timofte

Probabil vă mai amintiţi că în alimentaţia străbunicilor noştri, cerealele erau alimentele de bază. Şi nu degeaba.
Se consuma mult mălai cu crupe (boabe de porumb, măcinate mare, cu tot cu coaja boabei de porumb), grâul, ovăzul, secara şi meiul. Din păcate, s-a renunţat la vechile alimente ca pâinea integrală făcută în casă, cerealele simple şi ieftine cultivate în ograda proprie. Oare ştiţi cu ce-au fost înlocuite (cantitativ)? Ciudat, dar adevărat! Cu mezeluri, accesibile tuturor, mai scumpe, mai gustoase. Dar oare ştiţi cât de mult bine făceau cerealele strămoşilor noştri pentru că acestea conţin anumite substanţe ce ajută la menţinerea sănătăţii şi chiar la vindecarea unor boli? Nu v-aţi pus întrebarea de ce strămoşii noştri nu sufereau de hipercolesterolemie? Pentru că orzul şi ovăzul conţin substanţe (beta-glicanii) care au efect puternic anticolesterolemiant, porumbul conţine substanţe ce reduc riscul de boli de inimă şi de carii dentare iar cerealele în general conţin antioxidanţi şi nişte inhibitori ce au rolul de a inactiva substanţele canceroase. Dar noi preferăm mezelurile grase, pline de aditivi, care produc exact opusul… din cauza gustului, a obiceiurilor nesănătoase din ultimele decenii, dublate de sedentarismul vieţii moderne… Un alt aspect foarte important este faptul că cerealele conţin proteine şi lipide vegetale bune, care combat exact răul pe care-l fac proteinele şi grăsimile rele din mezeluri. Din păcate, am început să plătim cam scump aceste boli „ale civilizaţiei“ în bani şi în vieţi umane şi se pare că nu ne învăţăm minte.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

5 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

5 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

5 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

6 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

6 ore ago