Cercetări arheologice la Sarmizegetusa Regia pentru restaurare

Adriana Năstase

O campanie de cercetări arheologice se des­făşoară, în aceste zile, în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în cadrul proiectului de restaurare a sitului UNESCO denumit „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, a informat Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Date suplimentare
Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificaţiei, cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări specialiştilor cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului istoric.
„În prima etapă a fost trasată o suprafaţă la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie di­fe­rită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de res­taurare”, a precizat CJ Hunedoara.
Specialiştii urmează să deschidă o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe seg­mente ale zidului cetăţii, precum şi în zona por­ţilor de vest şi de sud.
Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al pa­trimoniului cultural european” are ca obiect con­servarea, restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.

Digitalizarea monumentului
Etapele de restaurare includ cercetări ar­he­o­logice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.
Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, ast­fel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate, din pe­rioada daco-romană.

Valoarea totală a proiectului este de 13,29 mi­lioane de lei, adică aproximativ 2,74 mili­oane euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării ne­rambursabile se ridică la este de 9,18 mi­lioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se con­stituie din 85 la sută Grant SEE şi 15 la sută de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago