Categories: ActualitateFlash

Centrul multifuncţional pentru pensionari din Hunedoara şi-a deschis porţile

Oana Mihnea

Datorită interesului manifestat de administraţia locală Hunedoara pentru asigurarea bunăstării persoanelor vârstnice din municipiu, vineri, a venit momentul mult aşteptat, acela de inaugurare a noului Centru Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice. În curând, peste 120 de pensionari vor putea utiliza centrul social în regim de zi şi alte 55 de persoane în regim permanent.

Condiţii excelente de cazare
Centrul multifuncţional a luat fiinţă în incinta fostei unităţi militare de la Hăşdat, strada Rotarilor, nr. 70, vechile clădiri de acolo fiind reabilitate. Pentru a putea deveni acest proiect realitate, Primăria Hunedoara a  accesat fonduri europene, valoarea totală a investiţiei ajungând la 2.574.510 lei. Lucrările de amenajare au început la mijlocul lunii iulie a anului 2014 şi s-au finalizat în termenul stabilit. Vineri, odată cu finalizarea investiţiei, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, deputatul Carmen-Eleonora Hărău şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale au participat la deschiderea oficială a noului centru pentru persoane vârstnice. După tăierea panglicii inaugurale, câteva sute de pensionari care au dorit să vadă cum arată centrul proaspăt înfiinţat au fost poftiţi în interiorul clădirilor. Reacţiile imediate venite din partea acestora au fost mai mult decât  aşteptate, având în vedere condiţiile de cazare existente. Toţi s-au declarat pe deplin impresionaţi şi mulţumiţi de ceea ce au văzut şi, în acelaşi timp, au precizat că sunt dispuşi să vină cu plăcere la acest centru.

Transport gratuit şi asistenţă medicală
„Se adresează persoanelor care au nevoie de un loc în azil, practic, capacitatea azilului de bătrâni de la Hunedoara se va dubla. Însă, acest centru multifuncţional este destinat şi celor care vor să îl folosească în regim de zi. Pentru ei, vom asigura transportul dimineaţa şi seara, gratuit. Există mai multe posibilităţi de recreere pentru pensionari, sunt ateliere de meşteşugărit, oamenii pot să vină să îşi confecţioneze lucruri de care au nevoie acasă. De asemenea, vom extinde paleta acestor activităţi şi în funcţie de cererile pensionarilor. Aceştia vor beneficia şi de asistenţă medicală, noi am modificat deja organigrama primăriei în sensul că a fost nevoie să mărim numărul de personal pentru a putea asigura toate serviciile. Sperăm să menţinem calitatea serviciilor măcar la standardul pe care îl avem acum, şi dacă se poate, ne dorim să le îmbunătăţim“, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
În prezent, la Căminul de Bătrâni situat lângă Castelul Corvinilor sunt doar 30 de locuri în regim permanent, iar odată cu înfiinţarea acestui centru, numărul acestora va creşte semnificativ. „Centrul este organizat şi funcţionează ca serviciu de asistenţă socială în regim rezidenţial pentru persoanele vârstnice. Este în subordinea Consiliului local şi reprezintă un viitor mai bun pentru pensionari. Sunt cazuri şi situaţii de viaţă în care pensionarii nu au aparţinători legali în oraş, sunt singuri, şi pot veni aici la centru în regim de zi. Vor beneficia de servicii sociale, socio-medicale şi să participe la activităţi de socializare. De la 30 de locuri, câte sunt la căminul de bătrâni, ne-am extins la 55 în regim permanent, ceea ce este extraordinar de bine“, a declarat Genica Berbeniţă, directorul Centrului Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara.

Sprijin pentru seniorii Hunedoarei
Înfiinţarea acestui centru pentru pensionari este mai mult decât binevenită, având în vedere faptul că în municipiul Hunedoara, numărul persoanelor vârstnice este însemnat. Mai mult decât atât, mulţi dintre ei au rămas singuri, deoarece copiii sau nepoţii au plecat din ţară.
„Este o nouă realizare a echipei politice formată din primarul Viorel Arion şi deputatul Carmen-Eleonora Hărău. Hunedoara este un oraş cu populaţie îmbătrânită, unde din anul 2007, tinerii au început să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă, pentru că aici a fost o perioadă în care nu s-a mişcat nimic. Vom încerca să îi aducem acasă, dar va fi greu. Până atunci, seniorii municipiului îmbătrânesc şi au nevoie de sprijinul comunităţii. Este un punct de sprijin consistent, constructorul şi-a făcut foarte bine treaba, personalul este format din oameni cu suflet. Sunt foarte mândră că am constribuit la realizarea acestui centru. Persoanele vârstnice care vor dori să vină aici trebuie să se adreseze Primăriei Hunedoara, la Serviciul Social. Conform legii, se plăteşte 60 la sută din veniturile proprii. Contribuţia lunară pentru întreţinere, pe care va trebui să o plătescă un pensionar care va locui aici cu statut permanent, trece uşor de 800 lei lunar. Dacă sunt aparţinători, diferenţa până la această suma va fi plătită de aceştia. În cazul în care pensionarii sunt singuri, diferenţa este suportată din fonduri sociale“, a menţionat Carmen-Eleonora Hărău, deputat PNL de Hunedoara.
Cei care vor dori să vină la Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara au la dispoziţie camere a câte două sau trei locuri cu câte un dulap şi o masă, băi moderne, săli amenajate pentru socializare şi diferite activităţi. Este amenajată o bucătărie cu sală de mese, maşini de gătit şi instalaţii frigorifice. În interiorul curţii sunt alei, bănci de lemn şi mese cu scaune.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

10 ore ago