Centrul de prelevare organe de la spitalul devean este funcţional de doi ani

 

     Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că fiecare spital judeţean va fi obligat să aibă un centru de prelevare de organe. Sorina Pintea a precizat că în ultima săptămână au existat patru cazuri de prelevare de organe în ţară, între care şi a unui cord care a ajuns la un tânăr din Germania.
    Termen, 15 septembrie
„În ultima săptămână, au fost patru prelevări. A fost emoţionant pentru mine, pentru că au fost prelevări de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani, care, din păcate, a plecat din ţară pentru că nu am avut pacient compatibil. Spun din păcate, pentru că mă gândesc la pacienţii din România, dar această inimă bate în pieptul unui tânăr de 17 ani din Germania, deci colaborarea cu Eurotransplant este din ce în ce mai puternică. De aceea, împreună cu directorul Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, pentru a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe”, a spus Pintea, adăugând că termenul de la care va intra în vigoare această obligativitate este 15 septembrie.
    Personal agreat
În judeţ, potrivit managerului Spitalului de Urgenţă Deva, Delia Băda, din 2017 se fac prelevări de organe. Sunt doi medici şi o asistentă care fac parte din echipa care se ocupă şi cu această activitate la spitalul devean, la care se adaugă medici neurologi, agreaţi de Agenţia Naţională de Transplant. Echipa deveană este condusă de dr. Ioana Kovaci, coordonatorul Centrului de prelevare organe din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva.(Adriana Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 23.08.2019

Vorbesc cârcotaşii că o duduie care se ocupă cu organizarea de cursuri cu fonduri europene are un stil extrem de...

Bulină neagră, 23.08.2019

lie Florin, cetăţean din municipiul Deva

Bulină albă, 23.08.2019

Plt. maj. Daniel Călin, pompier la Detaşamentul Petroşani

Închide