Categories: Comunitate

Centru de Excelenţă la Sanatoriul din Brad

Magdalena Şerban

Conducerea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad vizează ca în cadrul unităţii să înfiinţeze un Centru de Excelenţă pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente. La nivel naţional vor funcţiona cinci astfel de Centre, iar Ministerul Sănătăţii va fi cel care va stabili unde vor fi amenajate.

„Din numărul de paturi existente am putea aloca 25 pentru acest centru, deci nu solicităm şi o creştere a numărului de paturi. Momentan, avem 155 de paturi din care circa 130 sunt contractate cu Casa de Sănătate. Avem expertiză în ce priveşte cazurile de tuberculoză chimiorezistentă şi ar fi păcat să nu putem deschide acest centru la Brad. Documentaţia a fost depusă la Ministerul Sănătăţii, aşteptăm o decizie, dar probabil că în actualul context politic, va mai dura. Noi tratăm, în continuare, bolnavii de tuberculoză multidrog rezistentă, beneficiind de medicamente din fonduri norvegiene. În cadrul Programului Naţional de Control al Tuberculozei s-au alocat din partea guvernului norvegian fonduri ce au fost dirijate către astfel de medicamente”, a precizat managerul sanatoriului din Brad, dr. Ionel Circo (foto). Potrivit acestuia, în discuţie sunt pacienţii cu scheme individualizate de tratament, de lungă durată şi costisitoare. Dacă pentru un caz nou de tuberculoză, cu sensibilitate păstrată, un tratament costă între 100 şi 500 de dolari, pentru un caz din eşantionul doi, poate ajunge şi la 10.000 de dolari. Rata de succes aferentă primei categorii poate atinge 85 la sută, însă în ce priveşte categoria a doua, nu depăşeşte 40 la sută. Pentru rezultate pozitive, pe lângă respectarea cu stricteţe a medicamentaţiei, bolnavul trebuie să ţină cont şi de condiţiile igienico-sanitare şi de regimul de hrană. Din categoria a doua de chimiorezistenţă fac parte, de regulă, cei care nu au respectat primul tratament.

Boala în cifre
Referitor la statistica anului 2014, în România s-au semnalat 64 de cazuri raportate la 100.000 de locuitori, asta însemnând depistarea unui număr de 12.504 bolnavi. Judeţul nostru se află la un nivel mediu, comparativ cu restul zonelor. „Sunt judeţe din Oltenia şi Moldova care au peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce judeţe precum Covasna, Harghita şi Braşov au sub media pe ţară, adică 30-40 de cazuri la suta de mii de locuitori. În schimb, nu ne putem compara cu Anglia, alt exemplu, unde se înregistrează 12 cazuri la suta de mii de locuitori. Ne situăm pe primele locuri în Europa, ca incidenţă a tuberculozei. Faţă de 2002, scăderea este una continuă. Atunci aveam o incidenţă de 142 de cazuri la suta de mii”, a mai arătat Ionel Circo.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

16 ore ago