Actualitate

Cele mai friguroase 10 locuri din lume. Unde s-a înregistrat recordul negativ de temperatură de pe glob

Pământul este o planetă minu­nată plină de locuri fascinante, însă tot aici poți întâlni și așezări foarte friguroase, cu geruri te­ri­bile, care îi alungă pe oameni, scrie ziare.com. Însă, există și unele zone unde locuiesc ființele umane, chiar dacă acolo con­di­țiile de trai sunt vitrege, precum în regiunile arctice.
În ciuda încălzirii globale cauzate de schimbările climatice, totuși pe Pământ mai sunt încă (nu știm pen­tru câtă vreme!) câteva întin­deri sau localități, unde Soarele poa­te fi văzut doar câteva luni pe an, potrivit New Scientist.
Vă prezentăm mai jos o listă a ce­lor mai friguroase 10 locuri din lume, pe care puțini oameni le-au vizitat.

 

10. Prospect Creek, Alaska, SUA (-62,1 °C)

Construit ca o așezare specială pentru muncitorii care au lucrat la sis­temul de conducte Trans-Alaska Pipeline, la sfârșitul anilor ’70, sa­tul este acum pustiu. În ianuarie 1971, a fost înregistrată tem­pe­ratura de -62,1 grade Celsius, fiind cea mai scăzută din timpul iernii, în Statele Unite.

 

9. Snag, Yukon, Canada (-62,8 °C)

Un mic sat din Snag, din regiu­nea Yukon, Canada, a fost folosit pentru piste de aterizare de ur­gen­ță, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar mai târziu ca o stație meteo. Aici termometrul a ajuns la -62,8 grade Celsius.

 

8. Yakutsk, Siberia, Rusia (-64,4 °C)

Yakutsk este unul dintre cele mai friguroase orașe de pe Pă­mânt, fiind situat pe un strat de per­mafrost. În anul 1891, aici a fost un ger năprasnic de -64,4 grade Celsius.

 

7. North Ice, Groenlanda (-66,1 °C)

Această stație de cercetare a fost înființată în timpul expediției britanice în anii ’50. Aici, în 1954 au fost -66,1 grade Celsius.

 

6. Oymyakon, Siberia, Rusia (-67,7 °C)

Oymyakon este cel mai rece loc de pe Pământ, locuit permanent, aici găsindu-se Polul Nord al frigului din Cercul Arctic. În 1933, s-a înregistrat -67,7 grade Celsius. Populația sa este de sub 500 de persoane.

 

5. Stația Klinck, Groenlanda (-69,6 °C)

Aici se găsește o stație meteo, ea deținând recordul pentru cel mai fri­guros loc din Cercul Arctic. În anul 1991, au fost -69,6 grade Celsius.

 

4. Denali, Alaska, SUA (-73 °C)

Denali, cunoscut anterior ca muntele McKinley, este cel mai înalt vârf din America de Nord, la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării. Aici, între 1950 și 1969 s-a înregistrat o temperatură de -73 de grade Celsius.

 

3. Stația Amundsen, Antarctica (-82,8 °C)

Este situată la Polul Sud și a fost construită în anul 1956. Ea primește doar șase luni pe an lumina Soarelui, iar restul timpului este în întuneric. Cea mai scăzută temperatură de aici a fost consemnată în iunie 1982, -89,8 grade Celsius.

 

2. Stația Vostok, Antarctica (-89,2 °C)

Face parte din Polul Sud al frigului, o zonă din emisfera sudică cu cele mai scăzute temperaturi de suprafață, de pe Pământ. Stația a fost creată de Uniunea Sovietică în 1957, iar aici s-a înregsitrat -89,2 grade Celsius, în iulie 1983.

 

1. Platoul estic din Antarctica (-94 °C)
Podișul din Antactica de Est revendică titul de cel mai friguros loc de pe Pământ. Între 2004 și 2016, datele culese de sateliți au arătat că aici temperatura a fost în jur de -94 de grade Celsius.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

23 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

23 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

23 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

23 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

23 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

23 de ore ago