Categories: Comunitate

Cei mai buni 140 de piloţi de parapantă din lume vin la Clopotiva. Se va filma pentru Netflix şi BBC

Magdalena Șerban

E greu să păstorești, ca primar, o comună mare, cu multe provocări administrative. Dar când Dumnezeu a binecuvântat-o cu locuri de vis, vi­zitatorii aduc, la rândul lor, binecu­vântări. La Clopotiva, în următoarea perioadă va fi activ cel mai fierbinte punct mondial al parapantiștilor. Ba mai mult, va fi de răsunet.

Nivel național, urmat de internațional
„SkyTribe XC Romanian&Moldovian Open 2022 este evenimentul tradițio­nal de zbor Cross Country al SkyTribe Paragliding Club. Ediția 2022 are 6 zile de competiție, se află în desfășurare și este, de asemenea, o bună oportu­nitate de antrenament pentru Cupa Mondială Clopotiva, România 2022, care începe imediat după SXC202, care se va finaliza sâmbătă. Ce e foarte important este însă că pentru prima oară la Clopotiva, pe lângă acest cam­pionat național de parapantă (axat pe zbor de distanță, adică 100 de kilometri – probă zilnică), va avea loc și un eveniment de o asemenea anver­gură internațională. Așteptăm cei mai buni 140 de piloți din lume pentru că aici va rula o etapă de Cupă Mondială. Inițial, pe lista celor înscriși la Cupa Mondială au fost din 40 de țări, însă din pricina condițiilor și a contextului actual, unii piloți din Rusia, Ucraina, chiar și cei din Republica Moldova au întâmpinat dificultăți. Rușii au renunțat, ucrainienii nu au mai putut să ajungă, la fel și cei din Republica Moldova”, a precizat Valentin Nagy, președintele Clubul Sportiv SkyTribe. De menționat că SkyTribe este un Club Sportiv de Parapantă, afiliat la Federația Aeronau­tică Internațională, înființat în anul 2012 la Timișoara, prin inițiativa a trei membri fondatori.
Pe aripile vântului
Pe lângă organizatorii Cupei Mon­diale, o prezență deosebită va fi cea a unei reprezentante a Cross Country Magazine, impresionată de activitatea sportivă și zonă. De asemenea, invitat special este producătorul BBC, jur­nalistul britanic Charlie Ottley, reali­zatorul Wild Carpathia şi Flavors of Romania, omul care prin documenta­rele sale cu siguranță a făcut mai multă reclamă României peste hotare decât au reuşit toate guvernele de după 1990. „Încercăm să le facem cunos­cute cele mai grăitoare obiective ale ju­dețului, video-urile lor contând mult în promovarea locurilor. Vor fi cei mai buni promotori. De altfel, chiar un epi­sod pentru serialul Flavors of Romania va fi făcut la Clopotiva, cu parapante, oamenii care trăiesc aici, etc. Va fi difu­zat și pe BBC”, a punctat președintele.

Contează poziționarea
Legat de motivația care stă la baza orientării către Clopotiva, ce face parte din Parcul Național Retezat, unul dintre cele mai înalte și mai frumoase lanțuri muntoase din România, alegerea nu este nicidecum întâmplătoare. „Partea aceasta de județ are foarte mult spațiu aerian fără restricții de zbor, ceea ce în partea de vest a țării nu avem, spațiile aeriene fiind folosite de aviația comercială. La fel se întâmplă și în zona Cluj, Sibiu, așa va fi și în zona Brașov, etc. La Clopotiva am creat un centru de examinare națională pentru elevii din toată țara (avem examinatori și instruc­tori, în permanență), care vin alături se instructori, se antrenează și dau examenul pentru licențiere. Zona are un microclimat stabil, ceea ce nu se regăsește în zona de sud a Munților Carpați, de exemplu, acolo fiind curenți puternici. Cât privește durata de pregătire până să ajungi atestat, ea variază în funcție de timpul fiecăruia, adică de la două și până la șase luni, de exemplu”, a mai subliniat Valentin Nagy,

Pe harta lumii
„Sunt oameni de la club care și-au achiziționat case în Clopotiva. Unii le folosesc periodic, iar alții locuiesc chiar și peste iarnă în ele. Pentru noi, ca și comunitate, este un mare plus, iar competiții de acest gen nu fac altceva decât să ne asigure deschiderea către lume. Sunt convins că din orice țară ar fi cineva, nu are cum să plece de pe aceste meleaguri fără să fie fermecat de specificul local, de tradițiile noastre, de peisaje și cadrul natural. Salut or­ganizatorii și îi asigur de toată aprecie­rea și sprijinul nostru și de acum încolo. Le doresc succes pe mai departe și să atingă cele mai înalte înălțimi în tot ceea ce fac”, a transmis primarul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago