Actualitate

Ceaţă şi pericol de avalanşe în staţiunile montane

Carmen Cosman

Turiştii care aleg în aceste zile staţiunile montane din Parâng şi Straja sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe traseele de creastă. În Parâng este ceaţă, iar în Straja deja există riscul producerii unor avalanşe.

Au intrat cu plugurile

În Staţiunea Parâng, stratul de zăpadă depăşeşte 30 de cetimetri, iar ieri, încă ningea. Mai mulţi turişti au ales să petreacă ziua de 1 Decembrie la munte, aşa că pârtia de sub telescaun, unde se schiază în bune condiţii, s-a animat încă de dimineaţă. Salvamontiştii le recomandă, însă, iubitorilor de munte, să respecte câteva reguli, pentru a preveni eventualele accidente. „Îi aşteptăm la munte, dar îi sfătuim pe turişti să nu plece pe traseul de creastă. Este ceaţă şi există pericolul să se rătăcească”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Formaţiunii Salvamont Petroşani.

În Straja, la peste 1.300 de metri altitudine, ningea viscolit. Stratul de zăpadă depus are aproximativ 20 de centimetri, iar pârtiile au fost testate de pasionaţii de schi, care au profitat din plin de ziua liberă. Drumarii au intrat încă de dimineaţă cu plugurile pe drumul care duce spre Straja, astfel încât, cei care vor să ajungă la munte cu autoturismele să nu aibă probleme. Şi aici, salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu iasă de pe zonele schiabile, din cauză că deja există pericolul producerii unor avalanşe, deocamdată, de mici dimensiuni. „La peste 1.500 de metri altitudine, în zona de creastă, vântul a troienit zăpada, iar înainte a plouat, apoi a îngheţat. Din acest motiv, nu este bine definită coeziunea stratului de zăpadă şi există riscul de declanşare a unor mici avalanşe”, a precizat George Resiga, şeful Salvamont Lupeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura