Actualitate

Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști. Câți oameni locuiesc de fapt aici

Puțini sunt cei care știu că cea mai îngustă țară din lume se află în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea dintre Aus­tralia și Hawaii. De asemenea, ca și suprafață, Tuvalu este a patra cea mai mică țară de pe glob, după Vatican, Monaco și Nauru.

Independentă
După cum spuneam, Tuvalu este situată în Oceanul Pacific și a fost cândva teritoriu britanic. Deși a­ceastă țară a devenit independentă în anul 1978, regina Elisabeta a II-a a Marii Britaniei este în continuare recunoscută ca regină. Aici locuiesc aproximativ 11.000 de oameni, iar întreg teritoriul țării este alcătuit din trei insule mici și șase atoli. Dacă e să ne luăm după numărul locui­to­rilor, după Vatican și Nauru este st­a­tul independent cu cei mai puțini lo­cuitori.

Amenințat de creșterea nivelului apelor
Aflându-se chiar în mijlocul Ocea­nului Pacific, iar altitudinea maximă din Tuvalu fiind de 4,6 metri dea­supra nivelului mării, ne putem în­tre­ba cum de aceste insule nu au fost încă acoperite de ape. Cu toate acestea, în 1972 a avut loc un astfel de eveniment nefericit, când aproa­pe toate clădirile din această țară au fost inundate.
Așadar, aici nu veți vedea clădiri vechi care să reflecte traiul băș­ti­nașilor din trecut, oamenii locuind acum în case obișnuite în stil euro­pean. Important de menționat este faptul că, în Tuvalu nu există așezări mari de oameni, iar aproximativ jumătate din populația țării (puțin peste 5.000 de locuitori) s-au stabilit în capitala Funafuti. Statul in­de­pendent devine din ce în ce mai mic de la an la an, iar dacă nivelul mării va continua să crească în rit­mul actual, Tuvalu va fi acoperită de apele mărilor în aproximativ 50 de ani.

Turismul
Deocamdată, turismul în Tuvalu apare mai mult ca tendință, din cauza distanței de principalele țări de emitență a potențialilor turiști și in­frastructură limitată. În aceste condiții veniturile din acest domeniu nu sunt foarte mari. Potrivit Orga­ni­za­ției Mondiale a Turismului, în 2016 Tuvalu era cel mai puțin vizitat stat din lume. Cu toate acestea, micuța țară a fost vizitată în 2021 de către prințul William și Kate Middleton, în timp ce se aflau într-un turneu regal în Asia de Sud-Est și Insulele Paci­fi­cu­lui. Pe de altă parte, în fiecare an ajung aici câteva mii de turiști, care furnizează puțin peste 10 la sută din profitul intern brut al țării. Așadar, o eventuală creștere a numărului de vizitatori ar putea ajuta semnificativ la îmbunătățirea situației econo­mi­ce din Tuvalu. Britanicii au des­co­pe­rit insulele Tuvalu în anul 1765 (aces­tea erau cunoscute ca Insulele Ellice). Împreună cu insulele Gillbert, acestea au avut statutul de pro­tec­torat britanic începând din anul 1892, iar în anul 1916 au devenit co­lonie britanică. De asemenea, In­su­lele Gilbert și Ellice s-au desprins din cadrul coloniei britanice în anul 1975 și și-au căpătat independența în anul 1978.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

7 ore ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

7 ore ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

7 ore ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

7 ore ago

Alcoolică acuzată că-și terorizează soacra și soțul

Femeia se îmbată în fiecare zi și provoacă scandal, țintele sale fiind soțul ei și…

8 ore ago

Doi tineri din Hațeg au golit o hală de producție din Oțelu Roșu

Hoții și-au planificat în detaliu spar­gerea din județul vecin și au furat scule și echipamente,…

8 ore ago