Editorial

Ce ziceţi de „pragul” lui Băsescu?

Cu o săptămână în urmă, aflat la un post de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a lansat o „bombiţă”, care a produs oarece valuri în lumea politică autohtonă. Dar nu îndeajuns de mari pe cât ne-am fi aşteptat, dată fiind, totuşi, importanţa temei lansate de şeful statului.
Mai exact, preşedintele Băsescu a declarat că este partizanul unui prag electoral de 10 la sută, care să favorizeze crearea a două mari partide, care să alterneze la guvernare. Dar, cel mai corect, a declarat preşedintele, dincolo de prag, de neprag, este votul uninominal, într-un singur tur sau în două tururi, care să asigure intrarea în Parlament a celor care câştigă alegerile, nu cum s-a întâmplat la precedentele alegeri, în care au ajuns în parlament mulţi dintre cei aflaţi pe locurile doi şi trei. Şi acest lucru va crea două mari partide, care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, aprecia Băsescu, nu vom avea guvernări coerente.
Care au fost reacţiile partidelor politice la această declaraţie a preşedintelui Băsescu? Social-democraţii au ridicat ambele mâini în sus, declarând, printr-un reprezentant al lor, că ei sunt de acord şi cu ridicarea la 10 la sută a pragului electoral şi cu modificarea votului uninominal. Singura lor rezervă ar fi că preşedintele n-a vorbit serios, şi că declaraţia lui a fost doar o nouă fumigenă. Nici liberalii, prin vocea liderului lor naţional, nu au arătat că i-ar deranja mărirea pragului electoral şi modificarea votului uninominal, gândindu-se că oricum, ei vor obţine peste 10 la sută din sufragii. Singura observaţie a liderului liberal a fost că acest prag va elimina din Parlament UDMR, ceea ce nu ar fi tocmai bine în actualul context.
În ce-i priveşte pe udemerişti, este clar că ei n-au cum să fie de acord cu acest lucru, ba s-au declarat chiar împotrivă, sub motivul că acest prag ar elimina din Parlament un partid care în spate are un milion de voturi. În ce priveşte opinia lui Traian Băsescu privind guvernele de coaliţie, liderul UDMR Marko Bela a subliniat că, într-adevăr, guvernele de coaliţie sunt grele, anevoioase, dar sunt utile, fiindcă mereu se negociază, iar partidele se controlează reciproc. Unde e un singur partid la putere, nu există acel control reciproc, ca între partenerii de coaliţie.
Culmea, cei mai vehemenţi contestatari ai ideii ridicării pragului electoral la 10 la sută s-au dovedit cei doi foşti preşedinţi, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu. Primul a afirmat că eliminarea UDMR din parlament ar avea un „efect devastator” pentru ţara noastră, în relaţiile cu Ungaria, în primul rând, dar şi pe plan extern. Iar Ion Iliescu a declarat ideea actualului preşedinte „năstruşnică”, afirmând că nu putem să ne jucăm cu asemenea chestiuni, prezenţa UDMR-ului în viaţa politică în general, în guvern şi în Parlament, fiind un factor de stabilitate, de echilibru.
Până la ora când scriem aceste rânduri, dinspre PDL, partidul de suflet al preşedintelui Băsescu, n-a fost făcută publică nici o opinie referitoare la ideea acestuia de ridicare a pragului electoral la 10 la sută. Nu-i de mirare, deoarece, se înţelege, că democrat-liberalii sunt oricum de acord cu tot ce declară tătucul lor de la Cotroceni.
Buuun! Aşa grăit-a Traian Băsescu, aşa grăit-au reprezentanţii partidelor parlamentare, aşa grăit-au şi cei doi foşti preşedinţi ai României. Care-i părerea sussemnatului – ca simplu cetăţean alegător, dar şi ca persoană care-şi poate da cu părerea în acest spaţiu editorial – faţă de această problemă? În ce priveşte votul uninominal, Traian Băsescu are perfectă dreptate şi legea trebuie modificată. În ce priveşte ridicarea pragului electoral – făcând abstracţie de UDMR, deoarece consider că nu-i obligatoriu să intre în Parlament doar pentru că sunt cea mai mare minoritate naţională din ţară, totuşi, este prea mare pentru actuala etapă în care se află România. Poate un prag de şapte la sută ar fi mai potrivit, din toate punctele de vedere. Asta-i părerea sussemnatului, dacă greşesc, nu daţi cu piatra.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura