Ce spune noul ministru al Energiei despre CEH. Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă

HPIM0722.JPGAdriana Năstase

„Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este aproape de insolvenţă şi trebuie eficientizat”, a declarat ieri Andrei Gerea, proaspătul ministru al Energiei şi IMM-urilor. El a afirmat, după ce a fost audiat de către comisiile parlamentare pentru portofoliul Energiei şi IMM-urilor, că există interes pentru privatizarea Complexului Hunedoara, însă producătorul de cărbune şi electricitate este aproape de insolvenţă şi trebuie să fie eficientizat.
Tot ieri, fostul ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că a fost trimisă Departamentului pentru Energie, o scrisoare din partea companiei americane Quintana Minerals Corporation, în care aceasta cere mai multe informaţii despre CEH, pentru a participa la procesul de privatizare. Nicolescu a afirmat că la CEH este nevoie urgentă de bani pentru investiţii, dar şi de o echipă managerială mai bună, care să demonstreze integritate profesională.
În noiembrie, Nicolescu a dat un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara, pentru a prezenta o strategie „realistă“ de viabilizare a companiei.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit anul trecut şapte la sută consumul de energie la nivel naţional.
Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în 2012, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni, ulterior în cadrul acestuia fiind înglobate şi cele patru mine viabile din Valea Jiului. Compania produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea ar urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51 la sută din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.