Categories: Actualitate

Ce-şi face partidul cu mâna lui

Volodia Macovei
Acum, după aflarea rezultatelor alegerilor europarlamentare şi parţiale în judeţul Hunedoara, ne-am dumirit cam cum s-au reaşezat lucrurile, care sunt marii câştigători şi care sunt marii învinşi. Despre câştigători, alianţa PSD-UNPR-PC, nu ar fi multe de spus: era de aşteptat, la cum s-au comportat adversarii lor, fragmentaţi ca un puzzle tehui, să câştige, iar victoria de acum pare să previzioneze reintroducerea judeţului Hunedoara în linia roşie a politicii româneşti.
Mai multe ar fi de spus despre învinşi, cei mai mari fiind PNL şi PDL. Desigur, liberalii hunedoreni ar sări repede în sus, spunând că au depăşit 20 la sută, dar povestea nu e chiar aşa. În condiţiile în care, sub pumnul strâns al liderului Moloţ, cel cu cheile de la visteria judeţului, judeţul s-a îngălbenit puternic în ultimii ani, iar primarii – de voie, de nevoie – au plecat capetele şi s-au înscris în partid, pentru a avea bună pace şi bani, în condiţiile în care aroganţa triumfalistă a liberalilor, în campanie, anunţa o victorie cu 40 de procente în judeţul Hunedoara, în condiţiile în care PRM-ul le-a dat sprijin electoral deschis, scorul obţinut este modest. Şi e numai vârful derdeluşului politic pe care s-au avântat liberalii. Nu mai vorbim de pierderea umilitoare a Colegiului electoral nr. 3, zonă controlată majoritar de liberali, pierdere care a demonstrat că şi electoratul, dar mai ales primarii se reorientează din mers, simţind că fuge ceva pământ politic de sub picioare.
Despre PDL, ce să spunem? Au suferit o înfrângere aşa cum nu le trecea democrat-liberalilor nici prin cele mai negre vise. Amărâtele de şapte procente şi ceva nu înseamnă mai nimic pe harta politică hunedoreană. Dar înfrângerea, chiar dacă nu în termeni atât de umilitori, era previzibilă. Oameni buni din organizaţia hunedoreană a PDL au fost fie marginalizaţi, fie obligaţi de politica de conducere să se retragă departe. Nu au mai avut familia Ridzi dispusă să atragă un electorat puternic, iar în rest activitatea organizaţiei hunedorene a PDL a constat în vreo două conferinţe de presă şi vreo două mitinguri în doi ani. Nu au făcut nici un fel de campanie electorală, nu au vorbit cu alegătorii, nu au organizat nimic, astfel încât au primit pe măsura străduinţei.
De acum, politica hunedoreană va face mici tumbe pentru a se reaşeza, dar schema pare deja construită.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Nea Macovei, ce ai scris, este aproape OK(i).
    Dar concluziile pot fi completate (de mine doar cu intrebari)
    1. De ce PNL HD a asigurat logistica domnului Mircea Diaconu ?
    2. De ce PNL confunda ideologia de partid cu burtile primarilor?
    (ca sa nu spun pacatul reorientarii banului public din
    pixurile primarilor si al dlui Molot nu folosii de data asta
    votului prostimii ci caderii lui Crin)
    3. De cand in romania lacomia asupra banului (fie el si european) e o virtute ?
    4. De cand primarul e obligatoriu si lider de partid , cand normal e sa devina OBLIGATORIU apolitic din secunda 2 dupa ce a preluat mandatu (asta pentru a nu mai fi sifonar sef)

  • La Hateg a fost asa
    La PNL
    1. Goia Marcel a facut noncombat clar,
    speram ca-si da demisia din fruntea PNL care nu inseamna NIMIC pentru el.
    2. Hateganii sau saturat de pocaiti si gasti
    3. Echipa (inclusiv Deva) NU A FACUT CAMPANIE
    Dar
    Cum PSD nu o sa faca nimic, pentru ca nici nu si-a programat nimic, lumea o sa se sature si de PSD.
    Pacat ca oamenii nu-l cunosc pe adevaratul Marica. Spun asta fara a-l considera pe Stefoni vreun geniu.
    Pacat ca s-a indus ideea ca dl Antonescu e un tradator si Ponta femeia inselata.
    Chestiune indusa de camarila Basescu pentru a nu pierde locul 2 din ierarhia puterii, si sustinuta de PSD pentru lejeritatea lui Basescu (cumparabil cu 100 de hectare) pe locul 2 fata de incomodul Antonescu (vezi cazul Rosia Montana).
    Domnilor ziaristi, una peste alta, cautati in arhiva mintii, si adoptati de acum comportamentul in fata lui Misu Rudeanu, ca de acum ni's de culoare Rosu Cameleonic.
    Ha Ha Ha
    PSD PSD , o sa reinvie Ponta UMOrastie, Combinatul de la Hunedoara, Uzina Calan si Valea Jiului
    Ha Ha Ha
    PSD PSD

Recent Posts

Metode eficiente de a te relaxa după o zi de muncă

În era digitală agitată în care trăim, în care ritmul alert al vieții cotidiene poate…

56 de minute ago

De ce ai alege o drujbă electrică?

Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, instrumentele electrice devin din ce în ce mai…

16 ore ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

22 de ore ago