ActualitateFlash

Ce se întâmplă cu cetăţile dacice din Munţii Orăştiei? Le lăsăm să se degradeze în continuare?

Adriana Năstase

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, a avut loc şedinţa festivă dedicată Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor. Evenimentul organizat de Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO s-a derulat sub forma unei dezbateri cu tema „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO”.

Bani pentru planurile urbanistice
Ce avem după dezbaterea moderată de deputatul Ionel Palăr, preşedintele comisiei pentru relaţia cu UNESCO? Avem trasate nişte direcţii, dar nu se ştie când toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi trecute în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Asta, deoarece principala problemă care trebuie rezolvată o reprezintă statutul juridic al terenurilor pe care se află monumentele UNESCO. Se ştie că unele suprafeţe aparţin Direcţiei Silvice, iar o parte sunt în proprietate privată.
”Prin Legea bugetului de stat pe acest an au fost obţinute fonduri de două milioane de lei pentru realizarea planurilor urbanistice zonale pentru suprafeţele ocupate de cetăţi, însă înainte este necesar să se reglementeze situaţia juridică a terenurilor. În afară de situaţia fericită a Sarmizegetusei Regia, care este în patrimoniul Ministerului Culturii şi dată în administrare Consiliului Judeţean Hunedoara, şi unde vedem că au început să se întâmple lucruri pozitive, celelalte cetăţi dacice au o situaţie incertă a terenurilor“, a declarat deputatul Ionel Palăr.
„Nu vreau să supăr pe nimeni, sunt un om care ţine foarte mult la proprietatea privată, dar nu poţi să ai moştenire cetăţi dacice care aparţin întregii Românii. Se pot găsi formule de compensare pentru ca aceste lucruri să poată fi redate patrimoniului mondial“, a afirmat preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO.

”Statul să se ocupe de măsurile de ordine publică”
„Au trecut atâţia ani şi nu am reuşit să rezolvăm problema cetăţilor dacice. Problemele sunt în mod clar de factură legislativă. În prezent, există un proiect de lege pentru modificarea art.6 alin.(6) din Ordonanţa Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, adoptat de către Senat. Iniţiativa legislativă se află acum la Camera Deputaţilor. A primit aviz favorabil de la Guvern şi de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Sunt aşteptate rapoarte de la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. O parte a problemelor legate de cetăţile dacice s-ar rezolva dacă am promova mai repede proiectul în Camera Deputaţilor. Apreciez însă că soluţia cea mai bună pentru a gestiona situaţia monumentelor UNESCO, şi mă refer aici nu numai la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, este ca statul român să se ocupe de măsurile de ordine publică, iar administratorii site-urilor să răspundă de protejarea şi conservarea lor. Şi pentru ca să finalizăm mai repede ar trebui elaborat un nou proiect de lege având ca obiect administrarea cetăţilor dacice, care să reglementeze şi principalul aspect şi anume preluarea lor în administrarea autorităţilor locale. Toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei trebuie să treacă în administrarea Consiliului Judeţean“, a declarat Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.
La dezbaterea de ieri de la Consiliul Judeţean au fost prezenţi primari, consilieri judeţeni, parlamentari, directori de deconcentrate, specialişti. Membrii Comisiei au vizitat ieri cetăţile Sarmizegetusa Regia şi Costeşti. Reamintim că, în afară de Sarmizegetusa Regia, care se află în administrarea CJ Hunedoara, cetăţile dacice Blidaru, Costeşti şi Piatra Roşie sunt ale Ministerului Culturii şi se află într-o stare de degradare permanentă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura