Politica si administratie

Ce face UE cu creșterile la energie?

Adriana Năstase

Eurodeputatul Iuliu Winkler susține că UE trebuie să sprijine consumatorii vul­ne­rabili în fața creșterii prețurilor la energie.
„Solicităm măsuri imediate la nivel euro­pean pentru limitarea creșterii pre­țu­rilor la energie și ajutor concret pentru con­su­ma­torii vulnerabili, iar pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană (CE) trebuie să prezinte un set de instrumente care să permită statelor membre intervenția ime­diată, dar să și susțină din bugetul euro­pean măsurile de acompaniament al con­su­ma­torilor vulnerabili”, susține euro­par­la­men­tarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) (foto).

Va reveni la normal?
Deputații europeni au dezbătut în plenul reunit la Strasbourg măsurile europene destinate diminuării impactului creșterii prețurilor la energie asupra companiilor și consumatorilor.
”Întrebarea fundamentală este dacă avem de-a face cu o situație temporară, cu o volatilitate a prețurilor conjuncturală și speculativă, iar la primăvară situația pieței va reveni la normal sau ne confruntăm cu debutul unei crize cu o durată greu de pre­cizat, care are cauze structurale. M-a în­gri­jorat discursul comisarului pentru Energie, Kadri Simson, din care reiese că în CE opinia este că avem de-a face cu o situație temporară. Înclin să cred că ne aflăm la începutul unei crize de durată sub influența unor factori de o mare complexitate, in­clu­siv geopolitici. Setul de instrumente al CE trebuie să conțină măsuri imediate, în pri­mul rând, plăți directe pentru consumatorii vulnerabili din România, din întreaga UE, care nu vor putea să achite facturile la ener­gie. IMM-urile au nevoie de ajutor de stat din bugetele naționale completat cu resurse de la bugetul european. Pe termen mediu vor apărea efectele pachetului de mă­suri ”Fit for 55”. Eficiența energetică tre­buie îmbunătățită, iar producția de ener­gie regenerabilă crescută, dar România și o serie întreagă de state membre ale UE sunt perfect îndreptățite să insiste pe me­n­ți­ne­rea gazului natural ca și combustibil de tranziție. Gazul natural este indispensabil în următoarele 3 decenii pentru orice stra­te­gie europeană ancorată în realitate”, a afir­mat Winkler în declarația transmisă ple­nu­lui Parlamentului European (PE).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura