Categories: Comunitate

Ce crede primul gospodar din Blăjeni despre turismul electoral

Magdalena Şerban

Un deputat PSD a iniţiat un proiect de lege ce prevede ca alegătorii care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa cu mai puţin de trei luni înainte de data scrutinului local, să poată vota doar în comuna sau oraşul în care au avut domiciliul sau reşedinţa anterior, pentru a reduce riscul de „turism electoral”. În expunerea de motive se indică faptul că unele persoane, cu precădere din unităţile administrative aflate sub pragul de 10.000 de locuitori, recurg la acest pas cu numai câteva zile înainte de data alegerilor, în vederea susţinerii unui anumit candidat.
„Sunt de acord că împiedicarea turismului electoral trebuie să devină o prioritate legislativă, având în vedere că în urma alegerilor locale dintr-un singur tur, diferenţele dintre primul clasat în opţiunile electorale şi cel de-al doilea a fost şi de sub cinci voturi. Nu cred că cineva care nu a locuit în comuna unde a decis să se mute cu nici trei luni înainte ştie foarte bine situaţia locală. În general, la alegerile locale se votează omul, şi mai puţin formaţiunea politică din care acesta face parte. Nefiind localnic, nu o să cunoască detalii profesionale legate de candidaţi şi de asemenea, nu va cunoaşte nici istoricul fiecăruia. Nu mi se pare normal ca un nou venit să aibă şansa ca la un vot diferenţă să decidă soarta unei întregi comunităţi. Nu e relevant şi nu e corect”, e de părere Horia Jurcă (foto), primarul din Blăjeni.
Potrivit acestuia, comunitatea pe care o conduce numără puţin peste o mie de persoane cu drept de vot. Cât priveşte alegerile de până acum, procesul s-a desfăşurat fără incidente din sfera turismului electoral.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Într-o arie din sudul județului nostru, zonă protejată de lege, are loc un adevărat jaf.…

11 ore ago

Bulina albă

Avram Iancu, sportiv temerar din Petroșani Pentru că și-a propus să traverseze Canalul Mânecii dus-întors,…

11 ore ago

Bulina neagră

Constantin P., din municipiul Petroșani Pentru că este judecat deoarece a înșelat zeci de persoane…

11 ore ago

Laurențiu Nistor: FC Corvinul 1921 Hunedoara, o echipă cu care ne mândrim!

Performanța obținută în acest sezon de echipa de fotbal FC Corvinul 1921 Hunedoara este una…

11 ore ago

Polițistul corupt din Petroșani va fi judecat

Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate instanței Tribunalului Hunedoara în privința acordului de…

11 ore ago

IFN înșelat de doi soți

Aceștia s-au folosit de datele per­sonale ale fostului soț al femeii și au scos un…

11 ore ago