Eveniment

Ce arată statisticile referitor la consumul de alcool în judeţ. Femeile beau la fel de mult ca bărbaţii

03 alcool-tineriNatalia Bumbac
    
În urma unui studiu efectuat în luna mai a acestui an, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se situează pe locul cinci la consumul de alcool pe cap de locuitor, la nivel mondial. Este o problemă care persistă de ceva timp în rândul populaţiei, iar măsurile care se iau în acest sens nu sunt tocmai cele mai eficiente. Legislaţia existentă impune anumite restricţii, cum ar fi comercializarea de băuturi alcoolice în rândul minorilor sau interzicerea băuturii la conducătorii auto, dar acestea sunt încălcate de foarte multe ori.

Băutura excesivă duce la agresivitate
În judeţul nostru consumul excesiv de alcool a stat de multe ori la baza unor accidente rutiere, bătăi, crime şi sinucideri. Tot consumul de alcool este vehiculul scenelor de violenţă în familie, al violurilor, dar şi al diverselor acte necugetate. Dincolo de toate aceste lucruri, mai sunt şi alte probleme care pot fi îngrijorătoare. Despre acestea ne-a vorbit dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara: “cel mai alarmant lucru este faptul că a crescut consumul de alcool la adolescenţi, nu doar la noi, ci în toată lumea. O altă problemă o constituie egalizarea consumului de alcool la sexe, în sensul în care se poate spune că femeile beau la fel de mult ca şi bărbaţii. Iar acest lucru are efecte grave asupra concepţiei.”

Doar vârful aisberg-ului
Deşi consumul de băuturi alcoolice la noi în ţară este mare, nu există centre de dezalcoolizare aşa cum sunt în alte state. Celebrele centre ale alcoolicilor anonimi care au dat rezultate în alte ţări, la noi nu se prea găsesc. Sunt câteva ONG-uri care oferă sprijin celor care se confruntă cu problema consumului de alcool, dar acestea nu au foarte multă susţinere din partea statului. La noi în judeţ, la această oră, nu mai funcţionează asemenea ONG-uri şi nici vreo asociaţie a Alcoolicilor Anonimi. Aceste cazuri sunt tratate doar la secţiile de urgenţă ale spitalelor sau la spitalele de psihiatrie.
“Cei care sunt internaţi în secţiile de urgenţă ale spitalelor sau în spitalele de psihiatrie constituie doar vârful aisberg-ului, mai exact consumatorii cronici de alcool. În spitale ajung doar cei care au afecţiuni grave cum ar fi psihoza, demenţa, sau ciroza hepatică, toate acestea fiind rezultatul abuzului de alcool. Marea majoritate a celor care consumă alcool constant nu conştientizează că această dependenţă este de fapt o boală care trebuie tratată”, ne-a declarat dr. Cecilia Birău.

În fiecare zi un beţiv ajunge la urgenţa spitalului
Conform statisticilor existente, în privinţa numărului de pacienţi cu probleme legate de consumul de alcool care ajung în spitalele din judeţ, putem vedea că a existat cel puţin un caz pe zi. În anul 2013 numărul pacienţilor a fost de 353, iar pentru primele patru luni ale anului 2014 numărul consumatorilor cronici de alcool ajunşi la spital este de 108 persoane.
De menţionat este faptul că studiile care se fac asupra consumului de alcool de la noi din ţară nu sunt relevante. Ele monitorizează doar vânzarea fisacalizată a alcoolului şi nu se ţine cont de producţia casnică a băuturilor şi de alcoolul consumat în mod real.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura