Categories: Sport

„Cavaler” hunedorean la „corida” galacticilor

Ciprian Marinuţ

Arbitrul Cristian Lixandru, originar din Valea Jiului, a făcut parte din brigada care a împărţit dreptatea la partida dintre Mallorca şi Real Madrid, desfăşurată în etapa din weekend a primei Ligi spaniole. „Cavalerul fluierului” hunedorean a fost cel de-al patrulea oficial al partidei.

Întâi Messi, acum Ronaldo
În ianuarie 2011, Lixandru a fost al patrulea oficial şi la un meci al celor de la FC Barcelona, partida din „Cupa Regelui”, pe care „extratereştrii” lui Lionel Messi au jucat-o contra celor de la Betis Sevilla. Hunedoreanul a continuat să activeze cu succes în Primera Division, iar la finalul săptămânii, a fost delegat, ca al patrulea oficial, la meciul pe care Real Madrid l-a jucat pe terenul celor de la Real Mallorca într-o partidă contând pentru etapa a noua a campionatului Spaniei. „Galacticii”, cu Ronaldo titular, s-au impus cu 5-0 şi au urcat pe locul patru în clasament, la numai opt puncte de liderul FC Barcelona.

A început la Hunedoara
Cristian Lixandru, în vârstă de 32 de ani, a plecat din România în urmă cu câţiva ani, alături de familie. S-a stabilit în Zaragoza şi a continuat să facă ce făcea şi în România: să arbitreze. Lixandru şi-a început cariera în Hunedoara, iar apoi a mai oficiat şi în judeţele Timiş, Prahova sau Teleorman. Lixandru a fost şi jucător de Liga I. A bifat câteva prezenţe în primul eşalon în 1998 în echipa celor de la Jiul Petroşani.
Cristian Lixandru a urmat cursurile şcolii de arbitri din Petroşani la doar 14 ani, unul dintre profesori fiind chiar tatăl său, arbitru divizionar B la vremea aceea. „O perioadă, am abandonat arbitrajul în favoarea fotbalului, evoluând la juniorii Jiului, la tineret şi chiar câteva jocuri în Divizia A. Am reluat fluierul odată cu accederea la facultate, la Timişoara, practicând în paralel fotbalul la UMT şi Electrica”. În anul 1998 a debutat în Divizia A, la Jiul Petroşani, iar mai apoi a evoluat în Diviziile B şi C. „Nu pot spune că am renunţat la fotbal vreodată, în România, în favoarea arbitrajului. De fapt, în Spania am venit cu gândul de a juca fotbal. Eram jucător liber, după ce evoluasem la Juventus Bucureşti, în Divizia B. În Spania a trebuit să renunţ la fotbal, în primul rând, pentru că în ligile 3 şi 4 nu puteau evolua jucători extracomunitari, până în 2007. După doi ani în ligile inferioare, am decis să urmez cealaltă pasiune a mea, arbitrajul, şi cred că am făcut o alegere destul de reuşită”, a spus valorosul arbitru.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

11 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

11 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

11 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

12 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago