Actualitate

Câte vieţi ai…?

ioan hantulescuIoan Hănţulescu

 Un motto foarte frumos al librăriei Humanitas (care apare pe cardul lor de fidelitate, că au şi ei aşa ceva, nu doar magazinele alimentare) sună astfel: „Ai atâtea vieţi, câte cărţi ai citit!” Şi m-am gândit la acest motto tocmai acum, pentru că zilele acestea, la Deva are loc un târg de carte fabulos. Mergeţi şi târguiţi şi dumneavoastră câte ceva, sau măcar bucuraţi-vă sufletul mângâind şi răsfoind cărţile expuse. Vă veţi îmbogăţi viaţa, vă asigur. Pentru că ea, cartea, trebuie iubită şi apreciată, nu numai pentru că ne transformă micul nostru punct de vedere într-un orizont de gândire, ci şi pentru că filele ei conţin efortul uriaş al mai multor oameni: al autorului, al editorului, al lectorului, al corectorului, al tipografilor… şi al copacilor din care s-a făcut hârtia. V-aţi gândit vreodată la asta? Cred că e singurul caz în care copacii îşi dau viaţa cu bucurie, pentru noi. Ei ne ajută să respirăm cât sunt în viaţă şi, iată, tot ei ne ajută să „respirăm” şi când se jertfesc, lăsându-se transformaţi în hârtie pentru paginile pe care le citim.
În altă ordine de idei, pentru că tot făceam paralela cu magazinele alimentare, fraţilor, dragi prieteni hunedoreni, dragi cititori, credeţi-mă că nu trăim doar cu ceea ce îngurgităm. Nu suntem doar ceea ce mâncăm şi ce bem. Suntem, mai cu seamă, ceea ce citim, ceea ce vizionăm şi ceea ce trăim din punct de vedere cultural. Eu sunt foarte bucuros că am prilejul să vizitez acest târg de carte de la Deva, pe care vi-l recomand cu toată căldura, aşa cum am prilejul, zilele acestea, de a merge la Festivalul de teatru „Poveşti”, de la Alba Iulia (ajuns la ediţia a zecea), precum şi la festivalul de film ASTRA, de la Sibiu. Dar şi mai bucuros sunt pentru faptul că şi judeţul Hunedoara dă dovadă că are… mai multe vieţi. Mai ales municipiul Deva. Exact atâtea vieţi, câte evenimente culturale se organizează anual aici. Sunt atât de multe, încât nu mi-ar ajunge spaţiul alocat „lunetei” mele, pentru a le enumera. Aşadar, mă voi rezuma doar la cele organizate de Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, condus de Sandu Gruian, vechiul nostru coleg de breaslă. (Apropo,  mi-a părut rău că a plecat din presă, care fără el se dovedeşte a fi mai săracă, dar mă bucur nespus că este directorul casei de cultură din Deva, pentru că, graţie lui, viaţa culturală a municipiului s-a îmbunătăţit substanţial!) Numai anul acesta, în urbea noastră a fost o ministagiune a Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, un extraordinar concert de Paşti, un recital al celebrului pianist Horea Mihail („Pianul călător”), un concert al Filarmonicii „Transilvania”, din Cluj Napoca, „Zilele culturii şi credinţei” (printre invitaţi numărându-se şi Andrei Pleşu), un spectacol de elită cu „Flautul fermecat”, Festivalul „Opera nights” (deja la ediţia a cincea, care este cel mai mare festival de operă în aer liber din ţară!), Caravana TIFF, Festivalul „MAGNA CURIA” (printre conferenţiari aflându-se şi Horea Roman Patapievici)… Tot Deva a mai găzduit turneul „Duelul viorilor”, un concert folk, blues, jazz şi de canţonete etc.
Şi nu s-a încheiat anul. Urmează o conferinţă pe teme de jazz cu Florian Lungu (21-22 noiembrie, „Stelele Cetăţii” (28-29 noiembrie), un festival-concurs de muzică pop, având-o ca invitată (şi preşedinte al juriului) pe Paula Selling, iar în noaptea de Revelion, în 31 decembrie, o să-şi facă apariţia la Deva „Pasărea Rock”, a lui Nicu Covaci, ca dovadă că Phoenix-ul nu a murit! Şi, cum ziceam,… câte vieţi vreţi să aveţi? Să vă dea Dumnezeu atâtea, câte manifestări culturale veţi onora cu prezenţa!

One thought on “Câte vieţi ai…?

  • „Şi, cum ziceam,… câte vieţi vreţi să aveţi? Să vă dea Dumnezeu atâtea, câte manifestări culturale veţi onora cu prezenţa!”
    Si tie cate ma gandesc eu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura