Categories: Actualitate

Cât de eficient este sistemul Big Brother din Deva?

Natalia Bumbac

După agresiunea petrecută zilele trecute, chiar în centrul Devei, asupra unei femei care a fost bătută, violată şi tâlhărită  de trei adolescenţi, chiar sub „ochii” camerelor de supraveghere video monitorizate de Poliţia locală, au apărut, fireşte, unele semne de întrebare cu privire la eficienţa acestui sistem.

Imagini au fost, dar nu prea clare
Într-adevăr, infractorii, trei minori cu vârste de până la 15 ani, au fost prinşi cu ajutorul înregistrărilor video, dar nu a celor monitorizate de poliţiştii locali. Asta, pentru că imaginile surprinse de de camera video legată la centrul de supraveghere al poliţiei locale erau cam neclare, şi din cauza distanţei de la care au fost luate. Ca urmare, pentru identificarea agresorilor, organele de cercetare penală au solicitat imagini video şi de la societăţiile comerciale din zonă.
Aşa stând lucrurile, întrebarea care se pune este dacă sunt sau nu sunt bine amplasate camerele video monitorizate de oamenii legii şi dacă îşi îndeplinesc menirea. Sau poate este nevoie de instalaţii suplimentare, astfel încât asemenea fapte să fie văzute în timp real de poliţiştii aflaţi permanent la centrul de supraveghere de la sediul poliţiei locale, cu misiunea de sta cu ochii pe ecranele monitoarelor.

Zeci de infractori prinşi
Reprezentanţii autorităţilor locale din Deva susţin că sistemul de supraveghere video, cele peste 60 de camere de luat vederi amplasate pe perimetrul municipiului, funcţionează în parametri normali. Mai mult, şeful Poliţiei Locale Deva, Ilie Lavu, afirmă că sistemul Big Brother din municipiu, care a intrat în funcţiune din martie 2014, este extrem de eficient. Cu ajutorul acestuia au fost prinşi, identificaţi, sau împiedicaţi să acţioneze numeroşi infractori.
„Sistemul de supraveghere video este foarte util şi eficient. Cu ajutorul acestuia, în municipiul Deva au fost prinşi zeci sau chiar sute de infractori. În permanenţă ne sunt solicitate imagini de organele de anchetă. Capturile video sunt transmise şi recepţionate în timp real la centrul nostru de supraveghere, unde sunt monitorizate în permanenţă, adică 24 din 24, de doi poliţişti. În cazul incidentului din 8 spre 9 august, camera instalată în acea zonă nu a înregistrat incidentul. Apar figurile autorilor faptei, este drept, nu prea clare, dar locul unde s-a petrecut incidentul nu este acoperit de camera instalată pe un stâlp de iluminat din zonă. Dar pot să vă asigur că cu ajutorul imaginilor de la poliţie au fost identificaţi infractorii”, susţine Ilie Lavu, directorul executiv al Serviciului Poliţiei Locale Deva.

Ar putea fi montate noi camere video
Despre posibilitatea de a extinde sistemul de supraveghere video la nivelul municipiului Deva şi suplimentarea camerelor de luat vederi, primarul municipiului, Petru Mărginean, spune că ar fi necesar. „Avem în vedere să extindem şi să modernizăm acest sistem de supraveghere. Sunt zone unde nu există camere de luat vederi, de aceea voi propune să montăm şi acolo astfel de instalaţii. Părerea mea este că, chiar dacă pe unii îi deranjează, voi face această propunere, tocmai pentru a împiedica să se producă tot felul de întâmplări neplăcute. Avem cereri pentru a monta camere de luat vederi la intrarea şi ieşirea din municipiu”, a declarat Petru Mărginean, edilul Devei. Astea fiind spuse, nu ne rămâne decât să le dorim poliţiştilor care supraveghează monitoarele nopţi albe cât mai uşoare şi să ne imaginăm cum ar fi fost fără acest sistem.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago