Castrul roman de la Jigoru Mare

27 iunie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

04 Foto articol Morar

Marcel Morar

Pe platoul Jigoru Mare (localitatea Băniţa), în partea sa cea mai înaltă, numită Vârful cu Ocol, se văd contururile unui castru roman de marş.
Fortificaţia, aflată la altitudinea de 1501 m, înconjoară vârful şi are plan patrulater, cu laturile de nord şi sud de 310 m, iar cele de vest şi est de 240 m. Incinta castrului constă dintr-un val de pământ şi pietre de stâncă locală, care are în prezent lăţimea la bază de aproximativ cinci metri şi înălţimea de doi metri. La exteriorul acestui val puternic, de jur împrejur, se mai observă şanţul de apărare, lat de aproximativ patru metri.
Castrul, în condiţii de vizibilitate bune, are legătură vizuală cu Pasul Vulcan, cu castrele de pe Comărnicel şi cu cel de la Auşel.
Construcţia face parte din categoria castrelor de marş, ridicate de unităţile militare romane care au atacat capitala religioasă, politică şi economică a Regatului Dac, Sarmizegetusa Regia, în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea d. Hr.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ştiri – 27.06.2009

Peste 40 de clujeni au fost păcăliţi de un bărbat, care le promisese că îi va duce la muncă în...

Politica bate performanţa şi valoarea

Ţinând cont de bogatul palmares sportiv, precum şi de proeminenta personalitate a sportivei de înaltă performanţă, Consiliul Judeţean Hunedoara i-a...

Protest din cauza gunoiului

Câteva zeci de locuitori ai satului hunedorean Uroi, din apropierea oraşului Simeria, au blocat, ieri, drumul de acces spre groapa...

Închide